Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier til NRK at folk kan være trygge på at strømstøtten vil vare så lenge prisene er ekstraordinært høye.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har i likhet med statsminister Jonas Gahr Støre (kjent voksende mistillit fra velgerne, og sett drastisk fallende oppslutning i meningsmålingene.

De fleste kommentatorer er enige om at håndteringen av strømsaken er helt avgjørende i denne forbindelse:

Nå forsikrer Vedum om at han og regjeringen  gjør sitt beste for å bøte på nettopp den vanskelige strømsituasjonen:

– Vi kommer til å ha en sikringsordning også neste år, og lenger enn til mars 2023. Det er ikke endelig vedtatt, men det kommer til å være regjeringens anbefaling til Stortinget, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.

Fra 1. september dekker staten 90 prosent av regningen når strømprisen går over 70 øre per kilowattime. Finansdepartementet anslår at staten bruker 40,7 milliarder kroner i år på strømstøtte til husholdninger, skriver NTB.

– Da vi vedtok sikringsordningen i fjor høst, tilsa analysene at prisene kunne normalisere seg i sommer. Det er ingenting som tilsier at det skjer. Derfor kan folk føle trygghet rundt at vi kommer til å ha en sikringsordning så lenge vi har disse ekstraordinære tidene som vi nå har, sier Vedum.

Det er likevel grenser for hvor mye strømstøtten hjelper, som Document omtalte tidligere denne helgen:

For en vanlig østlandsfamilie økte strømregningen med 3.900 kroner i første halvår tross en strømstøtte på nesten 10.000 kroner, viser anslag fra NVE.

Tallene fra Norges vassdrags- og energidirektorat inkluderer strøm, nettleie, alle avgifter og fratrekk for den statlige strømstøtten, skriver E24.

Nye løfter i høstens budsjett

Regjeringen samles onsdag og torsdag i neste uke for til den siste budsjettkonferansen før statsbudsjettet for neste år legges fram 6. oktober.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa til Dagens Næringsliv lørdag at oljepengebruken skal ned.

Det bekrefter Vedum. I tillegg kommer han med følgende budsjettløfter til NRK:

* Folk med «lave og middels inntekter», får skattekutt. Vedum sier at dette gjelder dem som tjener under 750.000 kroner i året.

* Nye store og dyre offentlige prosjekter vil bli satt på vent.

* Budsjettet skal bidra til reduserte forskjeller i Norge.

* Forsvar og beredskap vil være en hovedprioritet.

Det gjenstår om disse punktene er det som skal til for å snu den dårlige utviklingen for de to regjeringspartiene.

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.