Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram informerer de parlamentariske lederne på Stortinget om langtidsplanene for Forsvaret Foto: Terje Pedersen / NTB

Langtidsplanen for Forsvaret skal legges fram 5. april. Regjeringen skal nå målet om å bruke 2 prosent av BNP til Forsvaret allerede i inneværende år.

Torsdag morgen var Støre, finansministeren og forsvarsministeren i et møte med de parlamentariske lederne på Stortinget om langtidsplanen for Forsvaret. Den skal etter planen fremlegges 5. april, opplyste Støre.

Document omtalte dette tidligere torsdag.

Støres planer fremsto da temmelig uklare, utover nokså vage forsikringer om at det skal kommet et «løft» for Forsvaret.

Nå har han så kommet på banen og konkretisert sine planer noe, og han relaterer direkte til Natos såkalte toprosentmål:

– Vi kommer til å foreslå i det reviderte budsjettet som legges fram nå på våren en betydelig styrking av Forsvaret. Det vil lede til at Norge oppfyller målet om 2 prosent av BNP til forsvar, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Støre viste til at dette er et mål Nato satte allerede i 2014.

Norge har imidlertid aldri vært i nærheten av å oppfylle dette, til tross for at Norge har bedre økonomiske forutsetninger enn de aller fleste andre land i alliansen.

Støre mener likevel at Norge nå vil imponere de øvrige Nato-landene:

– Dette kommer også til å være et kraftfullt signal fra Norge inn mot Nato-toppmøtet i juli, sa Støre.

NTB-Fredrik Moen Gabrielsen, Anna Nesje og Marius Helge Larsen melder om saken.

– Vårt mål er å sikre og søke et så bredt forlik som mulig om denne langtidsplanen. Den kommer til å prege utbyggingen av det norske forsvaret i mange år framover, sa han.

– Alvorlig

Den nye forsvarsplanen skal gjelde fra 2025 til 2028. Støre har tidligere varslet at den vil sikre de største bevilgningene til Forsvaret etter andre verdenskrig.

Denne uken har hele regjeringen vært samlet på Klækken for å jobbe med neste års statsbudsjett. Der blir trolig satsingen på Forsvaret jekket opp.

Støre understreker torsdag at den nye langtidsplanen ikke er en plan for konflikt, men en plan for å unngå konflikt.

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen rundt Norge i Europa er alvorlig, kanskje den mest alvorlige vi har hatt på mange tiår, sa Støre.

Rom for politisk spill 

Faren med en slik plan over flere år, er erfaringsmessig at man «starter forsiktig», og erklærer at de største investeringene skal komme helt mot slutten av den angitte perioden.

I praksis får da Støre æren for å ha lagt frem en ambisiøs plan, mens den neste regjeringssjefen, som ikke nødvendigvis heter Støre, får ansvaret for å bære de tyngste kostnadene.

Dette kan så lett smuldre opp, i og med at det ikke er den neste regjeringen som står bak planen. Neste statsminister vil ikke være så opptatt av å finansiere et løfte forrige statsminister allerede har tatt æren for.

Det er dessverre slik politikken ofte fungerer.

Men det gjenstår å se om dette blir tilfellet også i denne saken. Støre har tross alt lovet at toprosentmålet skal innfris allerede i år.

Nye investeringer

Norge må bruke mer av samfunnets samlede ressurser på trygghet, forsvar og nasjonal beredskap når verden er så urolig, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Vi har allerede styrket Forsvaret med 40 prosent siden vi kom i regjering, men nå tar vi enda større grep for å nå toprosentmålet. Styrkingen skal bidra til å sikre nasjonal kontroll, samtidig som det skal skape arbeidsplasser og aktivitet i hele Norge, sier Vedum.

Akkurat den påstanden vil neppe de borgerlige si seg enig i. Vedum fortsetter:

– Vi vil snart legge fram en ambisiøs langtidsplan, for et større og bedre forsvar. Vi skal fortsette med å få det vi har til å virke bedre, og vi skal investere i en rekke nye kapasiteter, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Les også: 

Store forventninger: Langtidsplanen for Forsvaret kommer 5. april

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.