Fredag legger Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fram sin lenge varslede langtidsplan for Forsvaret.

– Det kommer et historisk løft for Forsvaret, sier statsministeren til VG.

Støre har tidligere sagt at helse og forsvar vil få de største pengene fra hans regjering de nærmeste årene – og at de derfor må prioritere knallhardt på statsbudsjettenes utgiftsside.

– Aldri før har nordområdene vært viktigere for Nato, og Norge er en del av nordområdene. Vi skal ikke bare forsvare oss selv, men også samarbeide med de nye medlemslandene Sverige og Finland, sier Støre.

Forsvaret er imidlertid i en sørgelig tilstand etter mange års nedbygging. Norge har blant annet ikke oppfylt Natos krav om en tung infanteri-brigade med fire bataljoner.

– Dagens forsvar er ikke tilpasset dagens trusselbilde, sier Støre, som lover at det skal bli en forandring på dette nå.

– Fredag vil man se at det kommer nye og store investeringer. Men vi har også behov for å bruke betydelige ressurser for å styrke det vi allerede har, sier statsministeren.

Fra før er det kjent at regjeringen vil øke antallet vernepliktige som kalles inn til Forsvaret fra dagens nivå på 9000, til om lag 13 600 årlig i 2036. Rekruttutdanningen skal samles på Madla og Elverum.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.