Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Javad Parsa / NTB

Støre-regjeringen vil bruke 15 milliarder kroner mer på forsvar i statsbudsjettet for 2024. Tidligere nestsjef i Forsvaret, Arne Bård Dalhaug, er absolutt ikke imponert.

Den rødgrønne regjeringen vil øke forsvarsbudsjettet med 15 milliarder kroner.  Det er 20 prosent økning fra årets vedtatte budsjett, ifølge VG.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at vi lever i en skjebnetid, og at dette er en del av landets forsikringspremie. Til VG beretter han at det nå foretas en «stor satsing på forsvar»:

– Russlands angrepskrig i Europa er en veldig alvorlig endring i våre sikkerhetspolitiske omgivelser. Norges forsikringspremie er medlemskapet i Nato, vårt forhold til nære alliere og kapasiteten i vårt eget forsvar, sier Støre til VG om bakgrunnen for den store satsingen på forsvar.

NTB melder om saken.

Det samlede forsvarsbudsjettet for neste år skal være på på 90,8 milliarder kroner. Regjeringen håper å nærme seg Natos toprosentmål med dette budsjettet.

Mange vil mene at både det å oppfylle og passere dette målet, burde være et minstekrav for et rikt land som Norge.

Men Støre uttrykker håp om å nærme seg målet.

Støre sier at siden Ap og Sp overtok i 2021, har forsvarsbudsjettet dermed økt med 40 prosent.

Statsbudsjettet blir lagt frem for Stortinget fredag morgen. Mye tyder på at det der vil bli utsatt for sterk kritikk fra opposisjonen.

-Minner om løgn

Men kritikken er allerede kommet, fra annet hold.

Tidligere nestsjef i Forsvaret, pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug, går hardt ut mot den rødgrønne regjeringens satsning, eller mangel på satsning, når det gjelder forsvar.

I en artikkel hos Forsvarsforeningen hevder han  at Norge ligger langt etter andre land vi kan sammenlikne oss med.

Når statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum fremstiller det som om Norge er et forbilde når det gjelder satsing på forsvar, er Dalhaug svært krass:

 – Vedums fremstilling ligger løgnen farlig nær, sier generalløytnanten.

Han fortsetter:

– Faktum er at NATO i 2014 vedtok at innen 2024 skulle samtlige alliansepartnere ha nådd to prosent av bruttonasjonalprodukt i finansieringen av forsvar. Det er bare den norske regjeringen som har fått for seg at toprosentmålet skal være oppfylt først i 2026, og regjeringen ligger de facto etter skjemaet.

Finland vil i 2024 bruke 2,3 prosent og Sverige to prosent, så Norge ligger også klart etter våre to nordiske naboer, sier Dalhaug.

Arne Bård Dalhaug er nå president i Norges Forsvarsforening. Han har tidligere ledet arbeidet med utvikling av Forsvarets langtidsplaner, og vært nestsjef i Forsvaret.

Halvparten av ekstrabevilgningen går til Ukraina

– Legg merke til at halvparten av de ekstra 15 milliardene regjeringen nå legger inn i statsbudsjettet, så går halvparten til Ukraina, noe jeg selvsagt er mer enn 100 prosent for. Men de pengene bidrar ikke til å bygge opp det norske Forsvaret, sier generalløytnanten.

(Sitatet er noe forkortet av Document).

Under Natos forventninger

Forsvarsforeningen påpeker at forventningene hos NATO er langt høyere enn hva regjeringen nå legger opp til.

Jens Stoltenberg har uttalt at to prosent av bruttonasjonalprodukt i dag er et minimum for hva partnerne bør oppnå. Både Forsvarskommisjonens og forsvarssjefens forslag til fremtidig finansiering av forsvaret er beregnet til å ligge på ca. tre prosent av bruttonasjonalprodukt, skriver Forsvarsforeningen.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.