Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa i sin trontaledebatt onsdag at politisk og diplomatisk klokskap må til for å avslutte krigen i Ukraina.

Støre sa også at «Norge støtter Ukraina i sin rettferdige kamp mot invasjon, okkupasjon og ødeleggelse».

– Samtidig må politisk og diplomatisk klokskap arbeide for at krigen kan avsluttes. I historien finnes eksempler på kriger som bare varer fordi ingen av partene finner en vei ut. Lidelsene forverres, og sikkerheten svekkes for stadig flere, sa Støre.

– Der det er mulig, og om det er mulig, skal også vi, sammen med andre, og med respekt for Ukrainas rett til å leve fritt og selvstendig innenfor trygge grenser, bidra til at ikke krigen blir varig og enda mer ødeleggende, sier statsministeren. (NTB)

Dette kan trolig oppfattes av enkelte som at Støre begynner å se at våpenstøtten ikke virker, og at kostnadene blir for store.

Som Document skrev om tidligere i dag, så er tidligere nestsjef i Forsvaret, pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug, kritisk mot regjeringens satsning, eller mangel på satsning, når det gjelder forsvar av vårt eget land.

Riktignok øker forsvarsbudsjettet med 15 milliarder, men rundt halvparten av dette sendes direkte til Ukraina.

Når statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum fremstiller det som om Norge er et forbilde når det gjelder satsing på forsvar, er Dalhaug svært krass:

– Vedums fremstilling ligger løgnen farlig nær, sier generalløytnanten.

Den norske befolkningen støtter i stor grad den massive støtten til Ukrainas forsvarskrig, men i Europa generelt er støtten kraftig redusert det siste året.

Les også:

Stor skuffelse over rødgrønt forsvarsbudsjett

Ungarn kan forhindre ukrainsk EU-medlemskap

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.