Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram informerer om langtidsplanene for forsvaret Foto: Terje Pedersen / NTB

Partiene på Stortinget nærmer seg slutten av forhandlingene om den nye langtidsplanen for Forsvaret. Det ligger an til et bredt forlik.

Torsdag morgen var statsministeren, finansministeren og forsvarsministeren i et møte med de parlamentariske lederne på Stortinget om planen.

NTB melder om saken.

Den nye forsvarsplanen skal gjelde fra 2025 til 2028. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere varslet at den vil sikre de største bevilgningene til Forsvaret etter andre verdenskrig.

Document har nylig omtalt dette løftet fra Støre-regjeringen, se artikkel under.

Regjeringen har vært tydelig på at de ønsker et bredt forlik med de andre partiene på Stortinget om planen.

Denne uken har hele regjeringen vært samlet på Klækken for å jobbe med neste års statsbudsjett. Der blir trolig satsingen på Forsvaret jekket opp.

– Vi trenger mer penger til forsvar, og det er noe som må prioriteres, og politikk handler om å prioritere, sa Støre i forkant av budsjettkonferansen

Han understreket at dette ikke er en plan for konflikt, men en plan for å unngå konflikt.

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen rundt Norge i Europa er alvorlig, kanskje den mest alvorlige vi har hatt på mange tiår, sier Støre.

Den nye forsvarsplanen skal gjelde fra 2025 til 2028. Støre har tidligere varslet at den vil sikre de største bevilgningene til Forsvaret etter andre verdenskrig.

Det er imidlertid en viss tvil hos mange hva regjeringens prioritering her vil innebære i praksis.

Forsvarets udekkede behov er betydelige, på en rekke områder.

Det vil kreve en formidabel budsjettøkning for å ta igjen det etterslepet og de manglene som finnes både med hensyn til utstyr, infrastruktur, bemanning og annet. De færreste tror det som nå kommer vil være tilstrekkelig i så måte.

Nok en gang kan det bli det som ofte er sett på som en nærmest «symbolsk klatting», som knapt dekker opp for inflasjon og hva som er donert til Ukraina.

Men det endelige svaret får man altså om kort tid. I forsvarskretser er naturlig nok spenningen og forventingen stor.

Les også: 

Støre lover kraftig løft for Forsvaret: – Vil prege neste års budsjett

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.