Ine Eriksen Søreide (Høyre).  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Høyre støtter regjeringens økte bevilgninger til Forsvaret, men sier det blir feil å regne med de pengene Norge gir som militær støtte til Ukraina.

Støre-regjeringen varslet i går at den vil gjennomføre en betydelig økning av midlene som brukes til norsk forsvar. Se også artikkel under.

Dette er noe de fleste har etterspurt i lengre tid, og beslutningen fra regjeringen møtes stort sett med velvilje i det politiske miljø, selv om mange mener det kommer lovlig sent.

Høyres utenriks- og forsvarspolitiske talsperson og leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide, sier til NTB søndag at Høyre har klare forventninger til at regjeringen legger fram en langtidsplan for Forsvaret med en kraftig opptrapping.

Hun var selv forsvarsminister i Erna Solbergs regjering, og enkelte vil påpeke at også hun kunne og burde prioritert Forsvaret høyere i sin tid som ansvarlig for sektoren.

Høyres reaksjon kommer etter at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lørdag altså varslet at Norge vil sikre de største bevilgningene til Forsvaret etter andre verdenskrig i den kommende langtidsplanen.

Støre slapp nyheten da han talte under sikkerhetskonferansen i München.

Høyre er kritisk til hvordan Støre «pakker inn» tallene han fremlegger, og mener det gir et lite presist bilde av hva man faktisk setter av til det norske Forsvaret:

– I tallene Støre presenterer over økningene i budsjettet siden han overtok, inngår mange milliarder kroner i militær støtte til Ukraina. Den støtten er det helt riktig og avgjørende at Norge gir, men det gir ikke et presist bilde å regne pengene inn som en økning av det norske forsvarsbudsjettet, sier Søreide søndag.

Høyre mener altså at støtten til Ukraina skal ses som én pakke, mens støtten til Forsvaret skal ses som en annen pakke.

Dette kan bli tema i fortsatte diskusjoner i Stortinget en tid fremover.

Les også: 

Støre og Gram varsler største bevilgning til Forsvaret siden andre verdenskrig

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.