Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Høyre vil plusse på forsvarsbudsjettet med i alt 1,375 milliarder kroner, deriblant 600 millioner kroner mer til fylling av Forsvarets ammunisjonslagre.

Til tross for at Norge har enorme oljeinntekter å rutte med, klarer vi ikke oppfylle Natos mål om å bruke minimum 2 prosent av BNP til forsvarsformål.

Nå foreslår Høyre å øke forsvarsbudsjettene, ikke minst som følge av den spente situasjonen grunnet krigen i Ukraina.

Til Aftenposten sier Ine Eriksen Søreide (H), leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, at partiet ønsker å legge inn «relativt mye ekstra penger til Forsvaret».

Søreide var for øvrig nettopp forsvarsminister i Erna Solbergs regjering.

«Relativt mye» er naturligvis et relativt begrep, men her er det snakk om 1,375 milliarder kroner i ekstra bevilgninger. Av dette skal  600 millioner kroner gå til fylling av Forsvarets ammunisjonslagre.

– Det er viktig å øke beredskapen og tilstedeværelsen med mer aktivitet, mer personell og mer ammunisjon, sier Søreide.

Partiets tiltak er basert på en analyse om at krig og konflikt i Europa er en situasjon som vil vare lenge, skriver NTB.

– Russerne forbereder seg på en langvarig konflikt. Og selv om krigen på mirakuløst vis skulle ende i morgen, så kommer konsekvensene til å merkes i generasjoner fremover, sier Søreide.

Samtidig som mange forsvarsvenner vil sette pris på enhver økning av forsvarsbudsjettet, vil en del stusse over at det som foreslås er så begrenset som dette.

En sum på noe under 1,4 milliarder er neppe nok til engang å kompensere for det Norge har gitt bort av utstyr og ammunisjon til Ukraina. Så noen styrking i forhold til utgangspunktet før denne krigen, er det ikke snakk om her.

De ønsker som forsvarsledelsen har kommet med for å få Norges forsvarsevne opp på et noenlunde tilstrekkelig nivå, vil kreve flere titalls milliarder i ekstra bevilgninger. Her blir Høyres forslag nærmest ubetydelig.

I så måte vil mange oppfatte partiets utspill som mer en politisk markering enn et reelt ønske om å styrke landets forsvar.

Document har tidligere omtalt hvordan nettopp Høyre i regjering behandlet Forsvaret: 

Høyre svikter. Er det de rødgrønne som skal redde Forsvaret?

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.