Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Annika Byrde / NTB

Tidligere utenriksminister og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener krigen i Ukraina gjør at det nå haster for Norge å oppfylle Natos toprosentmål.

Høyre vil nå ha fart i bevilgningene til Forsvaret. På Høyres landsstyremøte kommende helg skal partiet vedta en uttalelse som krever at Norge lager en plan for å nå Natos toprosentmål.

NTB melder om saken.

– Jeg tror det kan bli en utfordring for regjeringen på Nato-toppmøtet i Vilnius i juli hvis ikke de har en troverdig plan for å nå målet og kan forklare på en god måte hvordan de tenker å øke forsvarsbudsjettet, sier partiets tidligere utenriksminister og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til VG.

Hun ser det hele i sammenheng med Ukraina-krigen, og mener den gjør behovet for et styrket forsvar ekstra presserende.

Samtidig ønsker hun og Høyre å sikre at Norge også fremover gir et bidrag til Ukrainas forsvarskrig mot Russland.

– Dette er en krig som pågår i Europa, og da må vi fortsette å gjøre vårt – både med økonomiske støttepakker, militær hjelp og politisk støtte, sier partiets tidligere utenriksminister og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til VG.

Hun sier også at det er viktig at USA – som per i dag gir klart mest i støtte til Ukraina – ser at også Europa tar sin andel.

Høyre var tidligere kjent som et “forsvarsparti”, men det skjedde ikke de helt store endringer i det norske forsvaret i perioden 2013 til 2021, da Høyre satt i regjering og også hadde forsvarsministeren (Ine Eriksen Søreide og Frank Bakke-Jensen).

Partiet hevder selv at man “tok tak” og satte i gang med å gjenoppbygge det sterkt reduserte forsvaret man overtok etter at de rødgrønne i regjering gjennom lang tid hadde sørget for betydelig nedskalering.

Uansett beskriver en forsvarskjenner som tidligere hærsjef Robert Mood tilstanden i det norske forsvar per i dag som nærmest katastrofalt dårlig. Det det er etter hans syn dermed begrenset hva Erna Solbergs regjering klarte å utrette gjennom åtte år ved roret, selv med et sprekkeferdig oljefond å rutte med.

Les også:

Tidligere hær-sjef Robert Mood: – Legg ned hele hæren

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.