F-35-fly i en hangar på Evenes flystasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Frem mot 2030 er det norske forsvaret underfinansiert med minst 30 milliarder kroner, ifølge en analyse som legges frem tirsdag.

I senere tid har det ved flere anledninger vært stilt kritiske spørsmål ved det norske forvarets evne til å møte dagens sikkerhetsutfordringer.

Document omtalte nylig tidligere hærsjef Robert Moods harde dom over tilstanden, se sak under.

Nå forsterkes kritikken ytterligere. I en analyse fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) går det frem at det norske forsvaret ikke er i stand til å løse de mest krevende utfordringene det kan møte.

Det er den i den årlige Forsvarsanalysen hvor forskere ved FFI gir forsvarsledelsen råd og en status om hvordan den norske evnen til å forsvare seg er.

Analysen kommer i en gradert versjon, og en ugradert versjon som ble gjort offentlig for alle tirsdag formiddag. Det pekes også på hvordan en stadig eldre befolkning og hvordan det såkalte grønne skiftet vil påvirke Norges forsvarsevne.

NTB- Peter Tálos melder om saken.

Mangler penger

Selv om krigen i Ukraina har ført til en viss økning i forsvarsbudsjettet i Norge, skriver FFI at det er betydelig usikkerhet knyttet til Forsvarets økonomiske rammer de neste årene.

Frem mot 2030 er kostnadene beregnet til å være hele 31 milliarder kroner høyere enn planlagt.

– Som følge av kostnadsøkninger og framskyndelse av utbetalinger, mangler Forsvaret i snitt 3–4 milliarder kroner hvert år for å kunne nå ambisjonen som langtidsplanen har satt. Det er risiko for at kostnadene øker utover dette nivået, skriver FFI.

Kan ikke løse sine oppgaver

I årets analyse slår de 22 forskerne fast at Forsvaret ikke er i stand til å løse oppgavene i strid i de mest krevende tenkte utfordringene. Både når det gjelder luftvern og antiubåtkrigføring blir det omtalt som at Forsvaret har et operativt gap.

Forskerne slår videre fast det er store mangler på en rekke andre viktige, men mindre synlige, områder.

– Store mangler innen områder som forsyning, beredskap, kommunikasjon, sanitet og vertslandsstøtte gjør at Forsvaret ikke vil fungere godt nok som et integrert system i krig, står det i analysen.

Fulgte ikke rådene

Til tross for den spente situasjonen i verden, er fortsatt ikke forsvar av landet noe politikerne er svært opptatt av.

I fjor var det første året FFI utarbeidet en slik analyse etter ønske fra forsvarssjefen. Også i den kom forskerne med en rekke råd og anbefalinger, men de er i begrenset grad blitt etterlevd, heter det i analysen.

Selv om en del av rådene handler om disponeringer innenfor dagens rammer, koker det i stor grad ned til at Forsvaret ikke har nok penger i forhold til de oppgaver man nå står overfor.

Politikerne har andre prioriteringer.

Les også: 

Tidligere hær-sjef Robert Mood: – Legg ned hele hæren

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.