Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Alf Simensen / NTB

Statsbudsjettet for 2024 vil bære preg av det politiske bildet av Europa, men statsministeren lover at det ikke kommer noen store skatteøkninger.

Mange frykter det verste når den rødgrønne regjeringen skal legge frem sitt statsbudsjett.

Men nå går statsminister Jonas Gahr Støre ut og lover dyrt og hellig at det i hvert fall ikke er noen grunn til å frykte ytterligere skatteøkninger.

NTB melder om saken, og siterer VG:

– Vi har varslet en grunnrenteskatt for havbruk, og det kommer. Så har vi alltid en ambisjon om å få et mer rettferdig og omfordelende skattesystem. Men i vårt arbeid ligger det ikke planer om generelt økte skatter i Norge i den situasjonen vi er nå, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Ifølge avisen antyder regjeringen at statsbudsjettet for 2024 vil være ansvarlig, men med visse økninger på noen poster. Deriblant økes utgiftene til Forsvaret, flyktninger, sykehusene og støtten til Ukraina.

– Nye store skatteøkninger ligger ikke i vårt opplegg. Vi kommer med et opplegg for grunnrenteskatt. Vi har alltid justeringer for å sikre bedre fordeling, men det samlede skattetrykket skal ikke opp, sier Støre.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at man på tross av flere bølger med uforutsette hendelser, nå ser lyspunkter i tiden som kommer

Noen vil merke seg at Støre her snakker om at det er det samlede skattetrykket som ikke skal øke. Dermed er døren åpen for nye omfordelinger. Mer skatt for noen, mindre for andre.

Det kan gjerne innebære tyngre skattebyrde for alle som er i fullt arbeid, og spesielt dem med en viss utdannelse, fagkompetanse eller generelt lang fartstid i arbeidslivet. Disse gruppene kalles gjerne de rike i rødgrønn språkbruk, og er noen som generelt bør tas.

Dermed kan det bli mindre skatt for de mange som ikke er i arbeid eller er i deltidsjobb. Dette er velkjent rødgrønn skattepolitikk, som gjør det stadig mindre attraktivt å arbeide hardt og yte noe for samfunnet.

Les også: 

Jan Petter Sissener med brutal kritikk av venstresiden i norsk politikk: – Vil rasere velferdsstaten

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.