Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram foran en (eldre) Leopard stridsvogn. Ole Berg-Rusten / NTB

Kontrakten om kjøp av 54 tyske Leopard 2A7 stridsvogner ble signert hos leverandøren i München fredag. Dermed anses dette omstridte spørsmålet som avgjort.

Det har vært en del debatt om hvorvidt det norske forsvaret skulle bruke milliarder på å kjøpe nye stridsvogner, eller om pengene burde vært brukt på annet utstyr Forsvaret mangler.

Kontrakten om kjøp av nye vogner ble signert fredag, NTB skriver om saken.

– Det er forsvarssjefens rolle å gi råd til meg eller regjeringen. Samtidig er regjeringens rolle å fatte beslutninger ut fra politiske mål, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i forbindelse med Norges valg om å kjøpe 54 nye stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann i starten av februar.

Kjøpet har en total kostnadsramme på 19,7 milliarder kroner, med hovedleveranse i perioden 2026–2028. Som en del av kontrakten ligger en opsjon på kjøp av ytterligere 18 stridsvogner, melder Forsvarsmateriell i en pressemelding.

– Denne kontrakten vil sikre at Forsvaret i fremtiden har en moderne digitalisert stridsvogn, som kan inngå i samvirkesystemet i Hæren og møte Forsvarets behov, sier direktør i Forsvarsmateriell, Gro Jære.

Leopard 2A7 produseres for tiden for de tre europeiske landene Tyskland, Danmark og Ungarn. Stridsvognen tilhører samme familie som bergepanservogn, ingeniørpanservogn og bropanservogn, som Norge allerede har anskaffet.

– Denne signeringen er et sterkt signal for europeisk samarbeid. KMW er takknemlig for tilliten. Vi ser fram til prosjektet og dermed til et langsiktig internasjonalt industrisamarbeid med norsk industri, sier konsernsjef i Krauss-Maffei Wegmann, Ralf Ketzel.

Debatten har ikke kun handlet om hvorvidt det skulle anskaffes stridsvogner, men også om hvilken leverandør som skulle velges. Dette valget sto til slutt mellom nyeste generasjon/versjon av tyske Leopard og koreanske K2 Black Panther.

Begge er ansett som gode og temmelig likeverdige alternativer. Et viktig moment i avgjørelsen har vært å videreføre den erfaringen og kompetansen man i Forsvaret allerede har med nettopp Leopard-vognene.

Les også: 

Forsvarsministeren overprøver Forsvarssjefen – distriktspolitisk kamp ut i åpent lende

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.