Norsk F-35-fly på Ørland hovedflystasjon. Foto: Ned Alley / NTB

Forsvarsmateriell har signert en avtale med amerikanske myndigheter om kjøp av missiler for bruk på F-35-flyene. Avtalen har en verdi på fem milliarder kroner.

Dermed regnes dette som den største enkeltanskaffelsen av slike våpensystemer til Forsvaret noen gang, skriver Teknisk Ukeblad.

Avtalen om kjøp av luft-til-luft-missiler ble signert tirsdag.

F-35 er allerede regnet som et av verdens mest oppgraderte og avanserte kampfly, men vil ifølge Forsvaret nå bli enda mer slagkraftig og effektivt:

Forsvarsmateriell opplyser at dette er en viktig anskaffelse, da tidligere generasjoner missiler kun rekker ut til en brøkdel av rekkevidden til flyets sensorer. Nå blir man altså i stand til å utnytte flyets potensial i langt større grad.

På sine nettsider opplyser Forsvarsmateriell at missilet representerer noe av det fremste av amerikansk forsvarsteknologi, og som tidligere bare er eksportert til nære allierte som Canada, Australia og Storbritannia.

– Vi er svært fornøyd med at Norge nå også får tilgang til så avanserte missiler, og at vi nå gjennomfører en stor anskaffelse av mellomdistanse luft-til-luft missiler som vil utløse potensialet i F-35-plattformen og styrke vår fremtidige forsvarsevne. Det er ekstra viktig i lys av dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Ifølge meldingen skal missilene leveres fram til og med 2028.

(NTB).

Les også: 

Plutselig ble flystasjoner og rullebaner viktige igjen

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.