Israelske F-35-fly. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov, File

Israel vil kjøpe 25 nye F-35-kampfly av USA. Det øker Israels F-35-flåte fra 50 til 75 fly, og er et viktig signal fra et land som har brukt disse flyene i flere aktive oppdrag.

Israel er det eneste landet i Midtøsten som har F-35, som regnes for å være verdens mest avanserte jagerfly.

Flyene koster tre milliarder dollar, tilsvarende 32 milliarder kroner. Den endelige jagerflyavtalen er ventet å komme på plass innen noen måneder. Fra før av har Israel 50 F-35, og ender nå altså på 75.

NTB-AFP melder som saken.

Innkjøpet av kampflyene skal finansieres av USAs militære hjelpepakke til Israel.

Israel var det første landet utenfor USA som anskaffet F-35-kampfly, og i mai 2018 sa sjef for luftforsvaret Amikam Norkin at Israel var det første landet i verden til å gjennomføre skarpe operasjoner med flyet.

– Den nye avtalen vil sikre fortsettelsen av samarbeidet mellom amerikanske selskaper og israelsk forsvarsindustri innen produksjon av flydeler, heter det i en uttalelse fra israelske myndigheter.

Det ligger et kvalitetsstempel i at Israel nå velger disse flyene for annen gang. Israelerne har siden 2018 hatt F-35 operativt i flere reelle kamphandlinger, og de har fått prøve ut i praksis hva de er gode for.

Ikke minst har de fått testet flyene mot avanserte russiske luftvernsystemer levert til Syria.

Mange antar at Israels gjenkjøp av denne flytypen vil stilne noe av den kritikken og skepsisen som i enkelte miljøer har vært reist mot F-35-flyenes kvaliteter.

Det som fungerer for det israelske forsvaret, vil fungere for de fleste andre land også.

Les også: 

De omstridte jagerflyene: Også Sveits valgte F-35

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.