Et norsk F-35 jagerfly på Rygge militære flyplass i Østfold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Budsjettkomiteen i Forbundsdagen i Berlin gir grønt lys til avtalen om å kjøpe F-35 kampfly fra USA. Det settes av 10 milliarder euro til å kjøpe 35 fly.

I likhet med en rekke andre Nato-land kjøper også Tyskland F-35-fly fra USA.

Selv om det er snakk om et nokså lite antall, 35 enheter, er dette et av de første store forsvarsprosjektene i en ny giv i det tyske forsvaret.

Det skal hentes penger fra et spesialfond på 100 milliarder euro, skriver Reuters. Fondet ble opprettet av statsminister Olaf Scholz etter Russlands invasjon av Ukraina i februar.

Dermed har Putin med sin krig oppnådd at enda et stort Nato-land styrker sitt forsvar.

Det nye tyske forsvarsfondet markerer en historisk kursendring i tysk politikk. Summen, som tilsvarer rundt 1.000 milliarder kroner, skal brukes på utstyr og våpen til å oppgradere det tyske forsvaret.

En lang rekke store forsvarskutt i kjølvannet av den kalde krigens avslutning på 1990-tallet,  har gitt Bundeswehr problemer med gammelt og utslitt utstyr. Det tyske forsvaret har de seneste årene fremstått som en skygge av sitt gamle jeg.

Dette annonserte flykjøpet er et steg i retning av å gjenopprette noe av styrken.

Tyskland planlegger å kjøpe 35 av de nye kampflyene, samt raketter og andre våpen. De første åtte flyene ventes levert i 2026.

F-35-flyene fra amerikanske Lockheed Martin skal erstatte de aldrende Tornado-flyene, som først ble tatt i bruk for over 40 år siden.

Det tyske luftforsvaret er i dag i stor grad basert på flytypen Eurofighter, men manglende investeringer til vedlikehold og oppdateringer har ført til kritikk for at bare en brøkdel av flyene faktisk er operative.

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.