Oberst Norbert Hess. Foto: Georgia Ministry of Defence

Russlands militære styrker har ikke endret seg på 35 år, mener Nato-offiser og tidligere øst-tysk jagerflypilot Norbert Hess.

Norbert Hess var jagerflypilot i kommunistiske Øst-Tyskland, og kjenner igjen det han ser i Russland nå. Han mener Putins krigføring i Ukraina viser at russerne har stivnet i et gammelt og ineffektivt system.

Forsvarets Forum har omtalt saken:

– Alt er sentralisert. Når de skal gjøre ting, må de kontakte offiserer høyt opp i systemet for tillatelse. Det tar tid, du kan ikke vente hvis det skjer plutselige endringer i situasjonen på bakken, sier oberst Norbert Hess om kommandolinjene i det russiske militæret.

Den tyske offiseren, oberst av rang, sier dette om hvordan han opplevde systemet i gamle DDR (Øst-Tyskland), et system basert på sovjetisk modell:

– Russland var en del av Sovjetunionen, og russerne har ikke endret noe. De er som de var for 35 år siden. Og dette er Russlands svakhet. Dette overrasket meg, fordi jeg trodde at de hadde gjort fremskritt de siste 35 årene, men det har de ikke. De gjør det samme som i sovjettiden, fortsetter obersten.

Etter Berlin-murens fall i 1989, fortsatte Hess som pilot for luftforsvaret i det forente Tyskland. Som Nato-offiser følger Hess krigen i Ukraina tett. At Russland ikke har klart å få herredømme over det ukrainske luftrommet, overrasker den tidligere flygeren:

– Jeg forstår ikke hvorfor de ikke brukte luftvåpenet sitt ordentlig. Det kan ha noe med logistikk å gjøre, at de ikke har nok drivstoff til å tanke alle flyene, at de ikke har reservedeler, sier han.

Hess spekulerer også i om bare en del av kampflyene er operative, og at resten står på bakken som ubrukelige.

Overrasket over russisk motgang

Da Russland gikk til fullskalainvasjon av Ukraina 24. februar 2022, spådde flere at Kyiv ville falle i løpet av få dager. Men Russlands styrker viste seg svakere enn ventet, sier Hess:

– Russland har soldater, massevis av folk og våpen. Men de har ikke tilfredsstillende utstyr, og de er ikke i stand til å understøtte styrkene med den nødvendige logistikken. Det er den største svakheten med de russiske væpnede styrkene, sier Hess.

Han mener den russiske inkompetansen kom som en overraskelse for mange i Nato:

– Jeg tror  vi har overvurdert styrken til de russiske væpnede styrkene. Ikke når det gjelder artilleri, men når det gjelder ting som logistikk og medisinsk hjelp. Alle støttefunksjonene er svake, sier han, ifølge Forsvarets Forum.

Russland bruker konflikter for å hindre Nato-utvidelse 

Hess mener hendelsene i Ukraina kan gi lærdom for hans nåværende stilling som forsvarsattache i Georgia. 20 prosent av Georgias territorium – utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia – er okkupert av Russland.

Ifølge Hess bruker Russland samme metode i Georgia som i Ukraina:

– Det er for å skape potensielle konfliktområder. De tror, og det er delvis sant, at det er vanskeligere for et land med interne konflikter å bli medlem av Nato, sier Norbert Hess.

(Enkelte sitater er forkortet av Document).

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.