Faren for atomkrig må ikke undervurderes, og Nato forverrer konflikten i Ukraina, hevder Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– Faren er alvorlig, den er reell, det går ikke an å undervurdere den, sa utenriksminister Sergej Lavrov om risikoen for en tredje verdenskrig mandag kveld.

I et lengre intervju med russisk TV sa Lavrov at forhandlingene med Ukraina vil fortsette. Men vestlige lands våpenleveranser vil ifølge Lavrov være legitime mål. Han påpekte at russiske styrker allerede har angrepet våpenlagre vest i Ukraina.

Nato har «gått inn i en stedfortrederkrig med Russland og væpner disse stedfortrederne», sa Lavrov, ifølge et utskrift av intervjuet på det russiske utenriksdepartementets nettsider.

USA vil svekke Russland

Om risikoen for atomkonflikt utdypet han på følgende vis:

– Alle deklamerer besvergelser om at vi under ingen omstendighet kan tillate tredje verdenskrig, sa Lavrov.

– Jeg ønsker ikke at denne risikoen skal kunstig overdrives nå, når risikoen er ganske betydelig.

Ved å levere våpen til Ukraina, har Nato «helt bensin på bålet», hevder Lavrov.

Lavrovs uttalelser kom samme dag som USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa at USA ønsker å svekke Russland.

– Vi ønsker å se Russland svekket i en slik grad at landet ikke kan gjøre den typen ting som det har gjort med invasjonen av Ukraina, sa Austin etter å ha besøkt Ukrainas hovedstad Kyiv. Der lovet han og utenriksminister Antony Blinken å trappe opp den militære støtten til ukrainerne.

Linjeskifte

Austins uttalelser signaliserte tilsynelatende et skifte i USAs bredere strategiske mål, skriver nyhetsbyrået AP. Amerikanerne har tidligere sagt at målet med våpenstøtten er at Ukraina skal vinne og at landets Nato-naboer skal forsvares mot russiske trusler.

Russland har «en følelse av at Vesten ønsker at Ukraina fortsetter å kjempe og, slik de ser det, sliter ut den russiske hæren og det russiske militærindustrielle kompleks», sa Lavrov i TV-intervjuet.

– Dette er en illusjon, tilføyde den russiske utenriksministeren.

Tirsdag skal Lloyd Austin lede et møte i Tyskland om Ukrainas langsiktige forsvarsbehov. Nato-sjef Jens Stoltenberg og Norges nye forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) er blant deltakerne på møtet på flybasen Ramstein.

Samme dag skal Lavrov og president Vladimir Putin etter planen møte FNs generalsekretær António Guterres i Moskva for å fremme en diplomatisk løsning på krigen.

– Skuespiller

Lavrov hevder ukrainske ledere provoserer Russland ved å be Nato om å involvere seg mer i konflikten. Lavrov gir videre Ukraina skylden for at forhandlingene om en politisk løsning står i stampe. Han anklager USA og Storbritannia for å presse regjeringen i Kyiv til ikke å komme til enighet med invasjonsmakten Russland.

I TV-intervjuet hevdet Lavrov Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj later som han forhandler om fred.

– Han er en god skuespiller. Hvis du ser oppmerksomt på og leser nøye hva han sier, vil du finne tusen motsetninger.

Russlands forhandlingsvilje har sine grenser, framholdt han.

– Hvis den ikke er gjensidig, hjelper det ikke på forhandlingsprosessen. Men vi fortsetter å delta i forhandlingene, sa Lavrov.

– Lukter på nederlag

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba mener Lavrovs kommentarer bare understreker behovet for vestlig hjelp.

– Russland mister sitt siste håp om å skremme verden fra å støtte Ukraina. Derfor snakker de om «reell» fare for tredje verdenskrig. Dette betyr bare at Moskva lukter på nederlag i Ukraina, tvitrer Kuleba.

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar, var det tilsynelatende duket for en lynoffensiv som skulle resultere i et raskt regimeskifte i Kyiv.

Det gikk ikke gikk som planlagt, og med vestlig våpenstøtte presset ukrainske styrker russerne på retrett. Russland har siden uttalt at de nå fokuserer på den østlige regionen Donbas.

Mandag utførte imidlertid Russland en rekke angrep mot viktig infrastruktur langt fra fronten, blant annet vest i Ukraina. Det skjedde bare timer etter at Austin og USAs utenriksminister Antony Blinken møtte Zelenskyj i Kyiv.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.