Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu kom med en oppsiktsvekkende påstand da han snakket med forsvarsministrene i USA, Storbritannia, Frankrike og Tyrkia.

Utviklingen i Ukraina var tema for samtalene mellom Sergej Sjojgu og USAs Lloyd Austin, Storbritannias Ben Wallace, Frankrikes Sebastien Lecornu og Tyrkias Hulusi Akar.

Kreml sier Sjojgu tok opp «tendensen mot videre, ukontrollert eskalering» i Ukraina. Den russiske forsvarsministeren kom også med påstander om at Ukraina planlegger en provokasjon med en «skitten bombe» i sitt eget land. Begrepet brukes gjerne om en bombe der det er blandet inn radioaktivt materiale.

– Sjojgu hevdet at Ukraina planlegger handlinger i samarbeid med vestlige land, inkludert Storbritannia, for å eskalere konflikten i landet. Forsvarsminister Wallace avviste disse påstandene og advarte mot å bruke slike beskyldninger som et påskudd til ytterligere opptrapping, heter det i en uttalelse fra det britiske forsvarsdepartementet.

– Absurd og farlig

Ukrainske myndigheter reagerer skarpt på bombepåstanden, og kaller den absurd og farlig. Det samme gjør de vestlige landene Sjojgu snakket med.

– For det første – Ukraina har forpliktet seg til ikkespredningsavtalen om atomvåpen. Vi har ikke noen «skitne bomber» og har ikke planer om å skaffe dem. For det andre så beskylder gjerne russerne andre for ting de planlegger å gjøre selv, sier Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i en Twitter-melding.

Ukrainas president kommenterte også Sjojgus påstand:

– Hvis Russland ringer og sier at Ukraina angivelig planlegger noe, betyr det bare én ting: Russland har allerede forberedt det, sa Volodymyr Zelenskyj i en uttalelse i sosiale medier. Han ba om en kraftig reaksjon fra det globale samfunnet.

Rykket ut med pressemelding

Frankrike, USA og Storbritannia har sendt ut en felles pressemelding.

– Vi vil gjøre det klart at vi alle avviste Russlands åpenbart falske anklager om at Ukraina forbereder bruk av en skitten bombe, skriver landene.

De skriver videre at verden vil gjennomskue et forsøk fra Russland på å bruke et slikt angrep som grunn til å eskalere krigen.

Angrep mot ukrainsk infrastruktur

Sjojgus samtale med USAs forsvarsminister Lloyd Austin søndag var den andre på bare tre dager. De to snakket også sammen på fredag, og samtalen da skal ha vært den første siden midten av mai. En amerikansk kilde med kjennskap til hva som ble diskutert, sier at påstandene om ukrainske provokasjoner var tema også her.

Russland har den siste tiden trappet opp angrepene mot ukrainsk infrastruktur kraftig, og elektrisitetsnettet i landet er særlig hardt rammet. Krysserraketter og det som skal være iranskbygde droner er tatt i bruk.

Ukrainske styrker setter på sin side de russiske okkupasjonsstyrkene under hardt press, og har den siste tiden rykket fram mot byen Kherson i sør.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.