Amerikanske F-35-fly i luften. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Tyskland skal være vertskap for øvelsen Air Defender 23, som starter i neste uke, der blant annet 10.000 personer og 250 fly skal delta. Norge deltar med observatører.

Mens krigen raser i Ukraina, viser Nato tenner ved å trene store deler av sine luftstyrker i Europa.

Air Defender 23 er den største luftdeployeringsøvelsen i Natos historie, og vil finne sted i vertslandet Tyskland mellom 12. og 23. juni.

Hensikten er at øvelsen skal være en styrkedemonstrasjon overfor allierte og potensielle motstandere som Russland, ifølge tyske og amerikanske representanter.

Forsvarets Forum skriver om saken.

Man ønsker å vise hva Nato er i stand til, med bruk av sine store og svært oppdaterte luftstyrker. Det ble sagt under en pressekonferanse i Berlin onsdag.

Associated Press (AP) skriver at 10.000 deltakere og 250 fly fra 25 nasjoner skal respondere på et simulert angrep mot et Nato-medlemsland under øvelsen. Deriblant sender USA 2000 personell fra den amerikanske nasjonalgardens luftkomponent og omtrent 100 fly.

Ifølge kommunikasjonssjef i Luftforsvaret Eivind Byre deltar ikke Norge med fly under øvelsen.

– Norge deltar ikke med fly, men sender tre observatører. De skal kartlegge hva vi kan bidra med på fremtidige øvelser, sier Byre til Forsvarets forum. Norge arbeider fortsatt med å implementere de nye F-35-flyene i Luftforsvaret.

Generalløytnant Ingo Gerhartz i det tyske luftforsvaret koordinerer øvelsen, og sa at de ønsker å vise at Nato-territorium er «den røde linjen», og at de er forberedt på å forsvare hver centimeter.

– Men vi vil for eksempel ikke gjennomføre noen flygninger mot Kaliningrad. Så dette skal være en defensiv øvelse, la han til.

Øvelsen har vært planlagt over mange år, men Russlands krig mot Ukraina har fått Nato til å ville forberede seg på angrep på eget territorium, skriver nyhetsbyrået.

Sverige og Japan deltar også i øvelsen, til tross for at de ikke er medlemmer av alliansen.

Sverige blir trolig medlem i løpet av relativt kort tid, mens Japans militære styrker samarbeider nært med USA i områdene omkring Japan og Taiwan. Både Sverige og Japan har nokså avanserte flyvåpen, delvis basert på egenutviklede flymodeller.

USAs ambassadør i Tyskland, Amy Gutmann, sa følgende under pressekonferansen:

–Jeg blir ganske overrasket om verdens ledere ikke legger merke til hva dette illustrerer av alliansens ånd, som vil si styrken i denne alliansen. Og det inkluderer herr Putin.

Øvelsen vil kunne påvirke sivil flytrafikk i tidsrommet den foregår.

Russernes flyvåpen har vært lite synlig i krigen mot Ukraina. Russiske krigsfly har stort sett begrenset seg til å avfyre langtrekkende raketter (type Kinzahl etc.) fra eget territorium og mot mål inne i Ukraina. I all hovedsak er mål uten militær betydning rammet.

Deres innvirkning på utviklingen i krigen ved frontene har vært minimal, og det er blitt reist grunnleggende spørsmål ved det det tidligere så høyt vurderte russiske flyvåpenets reelle kapasiteter og kvaliteter.

Les også: 

Finsk avis: Også Finlands forsvar velger F-35

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.