NATOs militære sjef, admiral Rob Bauer og Norges forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen. Foto: Lise Åserud / NTB

Selv om Nato-landene øker forsvarsbudsjettene, kan prisøkning føre til av vinningen går opp i spinningen, ifølge Nato-topp som nå er på besøk i Oslo.

Lederen for Natos forsvarskomité, admiral Rob Bauer, er nå på besøk i Oslo, ifølge NTB.

Her tar han blant annet opp hvordan at den kraftige prisøkningen i verden også rammer forsvarssektoren hardt. Man får nå rett og lett mindre kuler og krutt for pengene.

– Produksjonen i Nato-landene ligger langt bak. Prisene på utstyr og ammunisjon skyter i været, sier Bauer på en pressekonferanse i Oslo lørdag kveld.

Han legger til:

– Derfor kan vi ikke være sikre på at økte forsvarsbudsjetter faktisk gir mer sikkerhet, sier han.

Krevende situasjon

Nato-toppen mener det at industrien er såpass avhengig av å overbevise private om å investere i forsvarsindustrien, deriblant banker og pensjonsfond, bidrar til den vanskelige situasjonen.

Han reagerer på det han mener er misforståtte etiske vurderinger i deler av næringslivet.

– Flere sier de ikke vil investere i forsvar fordi det er uetisk. Det forstår jeg ikke. Dette handler om vårt eget forsvar, sier Bauer.

Tidligere på dagen var Natos forsvarssjefer samlet til møter i den norske hovedstaden, der blant annet krigen i Ukraina var et viktig tema. På møtet deltok blant andre Norges forsvarssjef general Eirik Kristoffersen.

Stor Nato-øvelse på gang 

Bauer benyttet også sjansen til å snakke om det som blir Natos største militærøvelse siden Den kalde krigen.

I øvelsen Steadfast Defender skal alliansen samle rundt 40.000 soldater i Tyskland, Polen og de tre baltiske landene Estland, Latvia og Litauen. Øvelsen finner sted i februar og mars 2024.

Siden Norge allerede har en mindre styrke stående i de baltiske landene, er det sannsynlig at de vil delta, i tillegg til eventuelle enheter fra norsk luftforsvar og marine.

Sverige skal også delta i øvelsen, til tross for at de enda ikke er et fullverdig medlem av alliansen.

Dette viser at Sverige i stor grad er i ferd med å integreres for fullt i alliansen på et militært nivå, uavhengig av det spillet som foregår mellom Ungarn, Tyrkia og Sverige for å få det svenske Nato-medlemskapet endelig å plass formelt sett.

Nettopp i det aktuelle området for denne øvelsen er det naturlig for Sverige å spille en rolle med både fly- og marinestyrker, med landets lange kystlinje mot Østersjøen og Bottenvika.

Les også: 

Ungarn truer med å bremse svensk Nato-medlemskap

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.