Soldater fra ulike Nato-land under en tidligere øvelse i Norge. Foto: Geir Olsen / NTB

Den planlagte Nato-øvelsen Steadfast Defender ligger an til å bli den største på lenge, hele 90.000 soldater skal delta. Scenarioet for øvelsen skal være et russisk angrep.

Russlands brutale invasjon av Ukraina har vekket en del vestlige politikere fra Tornerose-søvnen. Igjen er Europa blitt minnet på hva det vil si å være nabo med Russland.

De siste par år har Nato-landene gjennomgående vært opptatt av å styrke sitt forsvar, noen i større grad enn andre. Mange mener Norge har vært en sinke i denne forbindelse.

Selve samarbeidet i alliansen er også blitt mer aktualisert. Nato er betydelig styrket ved å ha fått Finland som nytt medlem, og Sverige er på vei inn.

Samtidig har det vært en vekker at land som Ungarn og Tyrkia har fremstått som alliansepartnere med tvilsom lojalitet.

Nå skal Nato uansett kraftsamle, i form av den største fellesøvelsen siden den kalde krigen, da også faren truet fra øst. Mer enn 90.000 soldater skal delta.

Formålet med øvelsen, som skal gå over flere måneder, skal være avskrekking overfor nettopp Russland.

NTB-DPA melder om saken.

Øvelsen begynner allerede i neste uke og skal vare helt til slutten av mai, fortrinnsvis i Tyskland, Polen og de baltiske landene.

Spesielt Polen og de baltiske landene opplever seg geografisk sett nokså utsatt overfor Russland.

Også svenske styrker skal være med på øvelsen, noe som bekrefter at Sverige i realiteten er godt integrert i alliansen, selv om den formelle godkjennelsen så langt er blitt trenert av Ungarn og Tyrkia.

Scenarioet for Steadfast Defender er at Russland gjennomfører et angrep mot et Nato-land og utløser artikkel 5 i Nato-traktaten, ifølge DPA.

Retorikken fra russiske myndigheter og i russiske statskanaler bekrefter at et slikt scenario dessverre ikke fremstår så usannsynlig som det virket bare for få år siden.

Artikkel 5 slår fast at et angrep på ett av medlemslandene, skal betraktes som et angrep på alle.

Men det øves på flere fronter, der Norge er spesielt involvert.

I mars begynner også øvelsen Nordic Response, som gjennomføres hvert år i Nord-Norge. I år deltar 20.000 soldater, og Forsvaret omtaler den som en naturlig fortsettelse av Steadfast Defender.

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.