De første norske F-35-flyene er på plass her i landet, her på Ørlandet flystasjon. Foto: Ned Alley / NTB

Mye tyder nå på at finnene følger etter sine nordiske naboer Norge og Danmark, og velger F-35 som sitt neste jagerfly. Dette er en skuffelse for Sverige, som hadde håpet å selge sitt fly Jas Gripen til Finland.

NTB-TT melder om saken, og forteller at det finske forsvaret sannsynligvis vil foreslå at amerikanske F-35 blir landets neste jagerfly. Dette opplyses av flere utenriks- og sikkerhetspolitiske kilder til en finsk avis.

Ifølge Iltalehti s kilder begrunnes valget med Lockheed Martin-modellens prestasjon og holdbarhet.

Sverige hadde håpet at nabolandet ville kjøpe Saabs Jas 39 Gripen til en pris på opp mot 100 milliarder svenske kroner. Finnene skal også ha vurdert europeiske Eurofighter Typhoon, franske Dassault Rafale og amerikanske Boeing F-18 Super Hornet.

Finlands regjering ventes å ta den politiske beslutningen om landets nye jagerfly før årsskiftet. I Norge besluttet regjeringen alt i 2008 å kjøpe over 50 F-35-fly.

Det finske flyvåpenet er i dag i stor grad basert på den amerikanske jagerflytypen F/A Hornet, landet har ca. 55 fly av denne typen.

Den sterkt oppgraderte versjonen (større, mer avansert) Boeing F-18 Super Hornet, har lenge vært aktuell som en arvtaker. Men nå ser altså valget ut til å ha falt på F-35. Uansett fortsetter Finland med amerikanske fly.

I en sammenligning foretatt av Aviata, kommer F-35 best ut i forhold til Boeing F-18 Super Hornet på de fleste punkter, bortsett fra toppfart og pris.

Les også:

Dobbeltsmell for Frankrike: Sveits svitsjer fra Rafale til F-35

 

Bli abonnent, og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Julegavetips! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også:
Kjøp Kents bok her!

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.