Svenske jagerfly av typen Gripen er klare til å avskjære russiske fremstøt mot svensk luftrom. Foto:  AP Phot / Chris Ison, Pa

– Dette viser at beredskapen vår er god. Vi var på plass for å sikre den territorielle integriteten og Sveriges grenser. vi har full kontroll over situasjonen, sier sjef for flyvåpenet, Carl-Johan Edström, i en pressemelding.

Krenkingen av luftrommet var kortvarig og skjedde over havområdene øst for Gotland.

Nettopp den store øya Gotland utenfor svensk østkyst har vært regnet som et av de mest kritiske områdene med tanke på mulig russisk aggresjon mot landet. Her har Sverige i senere tid iverksatt en del  militære tiltak for å forebygge en eventuell russisk aksjon.

Denne siste luftromskrenkelsen bidrar til å gjøre situasjonen enda mer spent.

– Med tanke på den nåværende situasjonen ser vi svært alvorlig på hendelsen. Det er en uprofesjonell og uansvarlig handlemåte fra russisk side, sier Edström.

Selv om Sverige militært sett er totalt underlegent i forhold til den russiske krigsmakten, er ikke svensk flyvåpen nødvendigvis noen kasteball. Per i dag råder Sverige over ca. 90 moderne og svært respekterte jagerfly av typen JAS-39 Gripen, og landet har lange tradisjoner for kvalitet i sitt flyvåpen.

Nettopp JAS-39 Gripen , produsert av SAAB, var lenge med i vurderingen om å bli Norges neste jagerfly, før det norske valget falt på amerikanske F35.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.