Et svensk Gripen jagerfly under øvelse. Foto: AP Photo/Keystone, Peter Klaunzer

Det har lenge ulmet av misnøye blant piloter i det svenske forsvaret, grunnet dårlige lønnsvilkår. Mange har truet med å slutte. Nå kommer myndighetene på banen for å sikre at de blir.

Flere titall piloter i det svenske flyvåpenet har vurdert å slutte, og tatt studiepermisjon som følge av misnøye med lønnsnivået.

Document har tidligere omtalt denne spesielle konflikten, se sak under.

Nettopp flyvåpenet har lenge vært er hjørnestein i det svenske forsvaret, og noe forsvarsmyndighetene definitivt ikke ønsker at svekkes.

Spesielt har flyvåpenet fremstått som viktig i den situasjonen er oppstått i Europa som følge av den russiske krigen mot Ukraina.

Myndighetene har derfor jobbet for å finne en løsning pilotene kan bli tilfreds med, slik at de fortsetter i jobben.

Nå er partene enige om en markant bedring.

Det svenske forsvaret er blitt enig med de to fagforbundene Officersförbundet og Saco-S FM om en ny kollektivavtale, opplyser forsvaret mandag.

NTB-TT melder om saken.

Den nye avtalen inneholder blant annet et flygertillegg som utgjør 15 prosent av lønnen. I tillegg får flygere som ikke har 55 år som pensjonsalder, mer penger til pensjonen: Arbeidsgiver skal betale inn 4.000 kroner per måned i 20 år.

– Vi er selvkritiske og kunne selvfølgelig ha handlet tidligere, men denne avtalen er mer positiv enn hva vi kunne ha håpet på, sier sjefen i flyvåpenet Jonas Wikman.

I høst tok cirka 30 kampflypiloter permisjon for å studere. I mai opplyste pilotenes fagforbund at ytterligere 40 jagerflygere vurderte å søke om studiepermisjon til høsten.

Det ville medført en betydelig svekkelse av kampkraften i det svenske luftforsvaret, der ca. 70 jagerfly av den anerkjente typen Gripen utgjør det vesentligste av flåten. I tillegg har man en del andre flytyper.

Sverige har ytterligere 60 fly i bestilling, i nyere modeller av Gripen.

Denne filmen gir et innblikk i både strukturen og kulturen i det vel ansette svenske luftforsvaret:


Les også: 

Svensk flyvåpen kan raseres: Jagerpiloter truer med masseoppsigelser

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.