Et russisk fly av typen AN-30 både dansk og svensk luftrom. Foto: Försvarsmakten/TT / NTB

Danmarks utenriksdepartement har innkalt Russlands ambassadør til en samtale fordi et russisk fly krenket dansk luftrom, ifølge utenriksminister Jeppe Kofod.

Lørdag kveld opplyste forsvaret både i Sverige og Danmark at et militært propellfly krenket de to landenes luftrom i en kort stund dagen før.

– Det er fullstendig uakseptabelt og spesielt bekymringsfullt i dagens situasjon, tvitrer Kofod søndag.

Mandag vil dansk UD gi den russiske ambassadøren beskjed om at de ser alvorlig på hendelsen, opplyser Kofod.

Rekognoseringsflyet var av typen Antonov 30, og det svenske forsvaret sier deres jagerfly avskar flyet sør for Blekinge. Sverige har også varslet en diplomatisk reaksjon.

– Det innebærer at man kaller inn en representant for den russiske ambassaden til UD og tydelig forteller at dette ikke er akseptabelt, sier forsvarsminister Peter Hultqvist til Dagens Nyheter søndag.

På spørsmål om krenkingen kan settes i sammenheng med den pågående Nato-debatten i Sverige, svarer Hultqvist at han ikke har bevis for det.

Også danske jagerfly gikk på vingene da flyet var øst for Bornholm. Men det russiske flyet hadde fløyet videre før de kom opp i høyden, ifølge det danske forsvaret, som understreket at flyet var i dansk rom i en svært kort periode.

Velkommen til nytt Document-møte:

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.