Stillbilde av SU 27 fra Youtube

Russlands ambassadør til Sverige kalles inn på teppet i svensk UD etter at et russisk militærfly var svært nær et svensk fly i internasjonalt luftrom.

Det var tirsdag denne uken at et svensk rekognoseringsfly var på rutineoppdrag over Østersjøen. Flyet befant seg mellom Gotland og Baltikum da et russisk SU 27-fly tok av fra Kaliningrad. Det russiske flyet var så nær det svenske som 20 meter, ifølge utenriksdepartementet i Sverige.

– UD ser alvorlig på hendelsen. Det russiske flyet har handlet skjødesløst og uprofesjonelt på en måte som har satt flysikkerheten i fare, sier UDs pressevakt Diana Qudhaib til SVT.

Forsvarsminister Peter Hultqvist uttalte fredag at hendelsen er alvorlig.

– Russerne vil markere dominans og nærvær. Men det er ikke nødvendig for dem å gjøre det på denne måten. Det er åpenbart provoserende og farlig. Det finnes ikke noe motiv for at de skal handle på denne måten mot våre fly, sa han til TT.

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂