Bilde: En soldat fra Syrian Democratic Forces studerer et nedskutt syrisl fly, på den militære Tabqa-flyplassen, vest for Raqqa. Det er IS som har holdt flyplassen inntil nylig. Bildet er tatt 9. april 2017. Foto Rodi Said/Reuters/Scanpix

Etter at USA søndag skjøt ned et syrisk kampfly, truer Russland med å skyte ned fly og droner fra den amerikanskledede koalisjonen over Syria.

Fly fra koalisjonsstyrkene vil nå bli betraktet som mål dersom de beveger seg vest for Eufrat, heter det i en uttalelse fra Moskva.

Mandag stanset også russerne samarbeidsavtalen med USA fra 2015 som skal hindre hendelser i syrisk luftrom. Avtalen ble inngått for å gi president Assad beskyttelse i hans offensiv mot IS. Det russiske forsvarsdepartementet hevder de ikke ble advart av USA før flyet ble skutt ned søndag. Fra Moskva kom også sterke krav om at USA må grunngi hvorfor de besluttet å skyte ned den syriske jageren.

– Koalisjonsstyrkenes kommandosentral benyttet ikke de etablerte kommunikasjonskanalene for å hindre hendelser i syrisk luftrom, uttaler det russiske forsvarsdepartementet.

– Kollektivt selvforsvar

Pentagon bekrefter at et amerikansk F-18 kampfly skjøt ned et syrisk kampfly av typen SU-22 nær den syriske byen Tabqa søndag.

Ifølge amerikanske talsmenn ble flyet skutt ned etter å ha sluppet bomber nær USA-støttede SDF-opprørere i området.

Pentagon hevder flyet ble skutt ned «i kollektivt selvforsvar av styrker fra koalisjonspartnere» og bekrefter at det er første gang de har skutt ned syrisk fly. Det understrekes at USA ikke har gått til krig mot president Bashar al-Assad og det syriske regimet.

– Koalisjonens oppdrag er å nedkjempe IS i Irak og Syria. Koalisjonen ønsker ikke å kjempe mot det syriske regimet, russiske styrker eller andre som kjemper sammen med regimet, men vil ikke nøle med å forsvare koalisjonen eller samarbeidende styrker mot enhver trussel, heter det i kunngjøringen.

Russland fordømmer

Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov fordømmer nedskytingen.

– Dette angrepet må sees på som en fortsettelse av den amerikanske linjen om å se bort fra normene i folkeretten. Hva er dette, om ikke en aggressiv handling, sa Riabkov i Moskva mandag ifølge TASS. Han uttalte også at nedskytingen «er til hjelp for terroristene som USA kjemper mot».

Syria protesterer

Syria protesterer kraftig både på nedskytingen av SU-22-flyet og angrepet mot de regjeringsvennlige styrkene sør for Tabqa og kaller det «en skamløs og aggressiv handling».

– Den såkalte internasjonale alliansen angrep i dag et fly over Rasafa-området sør i Raqqa-provinsen, da det var på oppdrag for å angripe terroristene i IS, heter det i en kunngjøring fra den syriske forsvarsledelsen.

Ifølge kunngjøringen har syriske regjeringsstyrker og deres allierte hatt framgang i kampen mot IS langs flere fronter i ørkenområdet som strekker seg fra det sentrale Syria og til grensa mot Irak og Jordan de siste månedene. Dette bekreftes av uavhengige kilder.

Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er de syriske regjeringsstyrkenes egentlige mål Deir al-Zor.

– Regimet forsøker å nå oljeprovinsen Deir al-Zor gjennom Raqqa, sier Rami Abdulrahman i SOHR.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂