Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under et møte med FNs spesialutsending for Syria, Geir O. Pedersen, tidligere i februar. Foto: Russisk pressetjeneste via AP / NTB

Amerikanske fly bombet torsdag et knutepunkt på grensen mellom Syria og Irak hvor pro-iranske militser holdt til. Minst 22 ble drept, ifølge SOHR. – Angrepet forløp som det skulle, meldte forsvarsminister Lloyd J. Austin. Han viste spesifikt til rakettangrepet i Erbil 15. februar og angrepet på den grønne sonen i Bagdad noen dager senere.

Biden-administrasjonen forstår at den blir testet av pro-iranske krefter i Irak og må vise at de kan forsvare seg. Angrepet var, som Lindsay antyder, helt rutinemessig. Like for like og representerer ingen opptrapping.

Ifølge SOHR tilhørte de drepte den proiranske Hashd al-Shaabi-militsen, også kjent som Popular Mobilization Forces (PMF), og Kait’ib Hizbollah, som også er underlagt PMF.

Naturligvis blir det møtt med rutinemessig fordømmelse fra Syria og Syrias allierte Russland.

 

Russland reagerer sterkt på det amerikanske luftangrepet mot iranskstøttet milits øst i Syria og ber USA respektere landets territorielle integritet.

– Vi fordømmer kraftig slike handlinger og ber om at Syrias suverenitet og territorielle integritet blir respektert uten betingelser, sier talskvinne for utenriksdepartementet i Moskva, Maria Zhakarova.

Også Syria fordømmer angrepet, som ble gjennomført natt til fredag. I en uttalelse fra det syriske utenriksdepartementet omtales angrepet i provinsen Deir al-Zor som «feigt».

– Det er et dårlig tegn når det gjelder politikken til den nye amerikanske administrasjonen, som burde følge internasjonale normer, skriver departementet, ifølge nyhetsbyrået Sana.

Lavrov vil ha klar beskjed
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov etterlyser informasjon om hvorvidt amerikanerne har tenkt å bli værende i Syria.

– I det siste har vi hørt forskjellig informasjon fra forskjellige kilder, så langt har vi ikke kunnet bekrefte det, og vi ønsker å spørre amerikanerne direkte, sier han, og antyder samtidig at USA nå har tenkt å bli værende i Syria.

– De tar angivelig en beslutning om aldri noensinne å forlate Syria, helt til punktet der de ødelegger landet, sier Lavrov.

Russland er det syriske regimets viktigste militære støttespiller og har siden 2015 bidratt sterkt til at president Bashar al-Assad fortsatt sitter ved makten.

Tidligere president Donald Trump nedskalerte USAs militære engasjement i Syria, der amerikanerne har vært alliert med en kurdiskledet milits, selv om det var svært omstridt i det amerikanske militæret.

– Kun minutters varsel
Lavrov oppgir at russiske og amerikanske militære har vært i kontakt med hverandre om Syria, men han etterlyser også politisk kontakt.

– Det er veldig viktig for oss å forstå USAs strategiske linje på bakken og i regionen som helhet, sier Lavrov, som også klager over at amerikanerne varslet russisk militære om angrepene kun fire eller fem minutter i forveien.

Det amerikanske angrepet er det første mot iranskstøttede grupper siden Biden ble president for fem uker siden. Ifølge Pentagon var angrepene rettet mot en syrisk-irakisk grensekontroll som blir brukt av iranskstøttede grupper. Minst 22 krigere ble drept i angrepet, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. (NTB)

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.