Bilde: En pansret vogn tilhørende de amerikansk-støttede Syrian Democratic Forces, SDF, i et område vest for Raqqa 18. juni. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

Amerikanske fly skal ha vært i direkte strid med den syriske regjeringshæren fire mil sør for Raqqa søndag kveld. I tillegg skal den USA -ledete koalisjonen ha skutt ned et syrisk bombefly. Amerikanerne har senere bekreftet opplysningen.

Det er første gang amerikanerne er i direkte strid med Assads hær.

Assad og Moskva forsøker å fremstille det som om at de ligger i frontlinjen i kampen mot IS.

 

Syriske regjeringsstyrker og amerikanskstøttede styrker har kommet i kamp i Syria, opplyser en observatørgruppe ifølge AFP.

Det skal være første gang syriske militærstyrker og krigere fra den USA-støttede kurdisk-arabiske alliansen SDF er i direkte kamp.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), fant kampene sted ved to landsbyer omtrent 40 kilometer sør for Raqqa søndag kveld.

Meldingen om kampene kommer kort tid etter at syriske myndigheter meldte at et syrisk kampfly var skutt ned av den USA-ledede koalisjonen mot IS i Raqqa-provinsen.

USA bekreftet

Denne opplysningen ble senere bekreftet av den amerikanskledede koalisjonen.

– Klokken 18.43 slapp et Su-22 fly fra det syriske regimet bomber nær SDF-krigere sør for Taqba. I henhold til engasjementsreglene, og i kollektivt selvforsvar av koalisjonsstøttede styrker, ble flyet umiddelbart skutt ned av et amerikansk fly, heter det i en uttalelse fra koalisjonens kommandosentral.

Videre heter det at styrker lojale til president Bashar al-Assad angrep SDF-styrker to timer tidligere i byen Ja’Din sør for Taqba, og «såret et antall SDF-krigere og drev SDF ut av byen».

– Fly fra koalisjonen brukte deretter makt for å hindre de regimevennlige styrkenes i å rykke fram, la koalisjonen til.

– Åpenbart aggressivt

Syria sier flyet som ble skutt ned, skulle gjennomføre oppdrag mot jihadistgruppen IS.

– Nedskytingen kommer på et tidspunkt der den syriske hæren og dens allierte gjorde klare fremskritt i kampen mot terrorgruppen IS, heter det i en uttalelse fra den syriske hæren.

Flyets pilot forsvant etter denne «åpenbart aggressive handlingen», heter det videre. (NTB-AFP)

Amerikanerne satser åpenbart på å kunne forsvare de kurdiske militsene som leder an i kampen mot IS.

16. juni meldte AFP at USA har utplassert et avansert rakettsystem.

USA har utplassert et mobilt rakettsystem i Syria, angivelig for å forsvare den store al-Tanf-basen der også norske spesialstyrker skal være stasjonert.

Tjenestemenn i Washington bekrefter at USA har utplassert rakettsystemet HIMARS på syrisk jord, men vil ikke si hvor mange utskytningsramper montert på lastebiler det er snakk om.

Rakettsystemet åpner for presisjonsangrep mot mål på bakken, også i dårlig vær når det er vanskelig å gjennomføre flyangrep.

HIMARS-systemet kan avfyre seks målstyrte raketter med en rekkevidde på opptil 70 kilometer, eller én enkelt rakett med en rekkevidde på 300 kilometer.

Norske soldater

Russland har protestert mot utplasseringen og frykter at rakettene vil bli brukt mot syriske regjeringsstyrker, men USA fastholder at de bare skal brukes til å forsvare al-Tanf-basen mot angrep.

Styrker fra flere land er i dag stasjonert ved al-Tanf-basen, der de trener opp syriske opprørere i håp om at de skal nedkjempe IS.

Ifølge lokale kilder er også soldater fra Norge stasjonert ved basen, men Forsvarsdepartementet vil ikke kommentere denne opplysningen.

Russland og andre kritikere hevder at opprørene som trenes opp til å kjempe mot IS, i neste omgang vil rette våpnene mot syriske regjeringsstyrker og deres allierte, og at amerikanernes mål er å styrte president Bashar al-Assad.

Russiske protester

– Utplassering av utenlandske våpen på syrisk jord må først godkjennes av regjeringen i en suveren stat, heter det i en kunngjøring fra det russiske forsvarsdepartementet.

– Den USA-ledede koalisjonen mot IS har gjentatte ganger gjennomført angrep mot syriske regjeringsstyrker som kjemper mot IS langs grensa til Jordan, heter det videre.

– Det er ikke vanskelig å gjette seg til at disse angrepene vil fortsette og at det i framtida vil bli brukt HIMARS mot den syriske hæren, heter det i kunngjøringen. (NTB-AFP)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.