Stridende tilhørende Den frie syriske hær (FSA) er på vei til den syriske grensebyen Tell Abyad den 10. oktober 2019. Foto: DHA via AP / Scanpix.

Tyrkias angrep mot kurdisk milits i Nord-Syria fortsetter, og tapstallene stiger. Titusenvis av livredde sivile er på flukt.

Den tyrkiske forsvarsledelsen hevdet i morgentimene fredag å ha «nøytralisert» ytterligere 49 terrorister og at til sammen 277 soldater fra de kurdiske YPG-militsene er drept siden offensiven startet onsdag ettermiddag.

Den syriske opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av kurdisk YPG-milits, hevder at ni sivile er drept i de tyrkiske angrepene.

Tyrkia hevder at seks sivile er drept i YPG-angrep mot tyrkiske landsbyer, blant dem en ni måneder gammel baby. Én tyrkisk regjeringssoldat er drept og tre er såret siden militæroffensiven ble innledet, hevdes det fra tyrkisk side.

Ingen av tapstallene er bekreftet fra uavhengige kilder.

Fly og artilleriangrep
I morgentimene fredag fortsatte de tyrkiske fly- og artilleriangrepene mot Ras al-Ain, og det ble også hørt skuddveksling inne i den syriske grensebyen.

Ifølge en Reuters-journalist i Ceylanpinar på tyrkisk side kjørte en kolonne med tyrkiskstøttede, syriske militssoldater i 20 pansrede kjøretøy over grensa. Soldatene gjorde seierstegn, ropte «Allahu akbar» og viftet med syriske flagg der de satte kursen mot Ras al-Ain.

Flykter
Rundt 120 kilometer lenger vest fortsatte tyrkiske styrker artilleriangrepene mot Tell Abyad, som ligger få kilometer fra Akcakale på tyrkisk side, der nærmere 20.000 soldater fra den tyrkiskstøttede opprørsalliansen Den frie syriske hær (FSA) har sin base.

Ifølge hjelpeorganisasjonen International Rescue Committee er 64.000 mennesker drevet på flukt siden den tyrkiske militæroffensiven startet.

Gatene i Ras al-Ain og Darbasiya, rundt 60 kilometer lenger øst, var fredag folketomme, og tyrkiske styrker og alliert milits har inntatt landsbyene som ligger rundt.

Tunneler og skyttergraver
– Det pågår kraftige kamper mellom SDF og tyrkerne på flere fronter, først og fremst mellom Tell Abyad og Ras al-Ain, opplyser eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– SDF har gravd tunneler, skyttergraver og voller for å forsvare seg, ifølge SOHR.

Den kurdiske militsen hevdet fredag å ha gjenerobret to av de elleve landsbyene fra tyrkiske styrker, men heller ikke disse opplysningene lar seg bekrefte fra uavhengig hold.

(©NTB)

 
 

Kjøp Kjell Skartveits nye bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂