Demonstrantene i byen Jisr al-Shughur i Idlib-provinsen bar på bannere med krav om at Bashar al-Assads regime må avsettes.

De ropte også at de ikke vil forsones med Assads regime, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som har overvåket konflikten i Syria siden 2011.

Det var også demonstrasjoner på landsbygda i Aleppo og Raqqa, ifølge aktivister.

Demonstrasjonene skjer over en uke etter at forsvarsministrene fra Tyrkia og Syria møttes i Moskva for første gang etter mange år med frosne diplomatiske bånd.

Ropte til Erdogan

Russland og Iran støtter Assad i borgerkrigen, mens Tyrkia har vært den viktigste bidragsyteren for væpnede opprørere som kjemper mot Assad-regimet.

Assads styrker kontrollerer i dag rundt to tredeler av Syria. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa nylig at han er villig til å møte den syriske presidenten, som han i 2017 omtalte som en terrorist.

– Hør her, Erdogan. Martyrenes blod er ikke til salgs, ropte en av gruppene som demonstrerte i Syria fredag.

Tyrkia huser over 3,5 millioner syriske flyktninger, og Erdogan er under økende press på hjemmebane om å sende syrere tilbake til hjemlandet før valget i sommer.

Mektige opprørere

Assads allierte Russland har lenge presset på for forsoning mellom de to nabolandene.

Hundretusenvis av mennesker er drept i krigen, som har drevet halvparten av befolkningen på flukt. Mange av dem som er på flukt i eget land, bor i teltleirer i opprørskontrollerte deler av det nordvestlige Syria.

Her holder også den mektige al-Qaida-tilknyttede opprørsgruppa Hayat Tahrir al-Sham til. Tidligere denne uka sa gruppas leder, Abu Mohammad al-Golani, at en avtale mellom Tyrkia og Syria vil være et «alvorlig avvik». Han ba sine krigere forberede seg på langvarig kamp mot syriske regjeringsstyrker.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.