Nytt

Fra russisk bombing i juli 2019 i Idlib, ingen forskjell fra det som pågår idag. Foto: Reuters/ScanpixErdogan er ved å støte på alvorlige problemer i Syria. En større tyrkisk militærkolonne ble møtt med syrisk artilleri da den kjørte inn i Idlib-provinsen.  Seks tyrkiske soldater ble drept.

Dette er ikke en ulykke. Det er et bevisst angrep med en klar beskjed: -Ligg unna.

Assad og Putin vil rydde opp og gjenerobre Idlib-provinsen uten forstyrrelser utenfra. Det burde være lett å se for en utenforstående. Men Erdogan anser seg selv ikke for å være en utenforstående. Han vil ha en hånd på rattet. Da blir det problemer.

 

Angrepet skjedde vest for Saraqeb etter at en større tyrkisk militærkolonne hadde krysset grensa og kjørt inn i Idlib-provinsen.

De tyrkiske soldatene ble deretter angrepet av syriske regjeringsstyrker, som ifølge russiske talsmenn trodde at det var snakk om opprørere. (NTB)

Det finnes alltids en unnskyldning.

Hvilket besvares med overdrivelser av gjengjeldelsen

Tyrkia svarte ifølge president Recep Tayyip Erdogan med kampfly og artilleri. Ifølge Erdogan ble 46 mål angrepet og mellom 30 og 35 syriske soldater drept.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights er 13 syriske regjeringssoldater drept i de tyrkiske angrepene. (NTB)

Og så kommer sannheten:

Tyrkia hevder at syriske myndigheter var orientert om militærkolonnen, mens de russiske styrkene i området nekter for dette.

Fra begge sider.

Russland, som kontrollerer luftrommet over Idlib-provinsen, nekter også for at tyrkiske fly krysset grensa og deltok i angrepet, slik Erdogan hevder.

Og dagens understatement:

Forholdet mellom Tyrkia og Syria har blitt dårligere den siste tiden, særlig etter at Tyrkia sendte styrker inn i landet.

Erdogan har gjort opp regning uten vert.

Tyrkia har tolv observasjonsposter i regionen som ledd i en tyrkisk-russisk avtale som skal hindre en storstilt syrisk regjeringsoffensiv i området.

– Jeg vil spesielt opplyse russiske myndigheter om at vår motpart her ikke er dere, men det syriske regimet. Ikke stå i veien for oss, sa den tyrkiske presidenten mandag. (NTB)

Det er ikke mye befrielse over Assad og Putins fremrykking, det er snarere snakk om ødeleggelse.

Det syriske regimets offensiv i Idlib skjer med omfattende russisk flystøtte, og Russland er blant Syrias aller nærmeste allierte.(NTB)