Et stort passasjerfly med 379 passasjerer og besetningsmedlemmer om bord eksploderte i dag på en flyplass i nærheten av Tokyo etter å ha kollidert med et kystvaktfly da det skulle lande.

Det melder japanske medier.

Sjokkerende bilder viser Japan Airlines-flyet i et brennende inferno mens det står på rullebanen på Haneda flyplass i Ota City i Tokyo, og man ser flammene stikke ut av passasjervinduene.

Et forferdelig klipp viser flammene slikke fra flyets hoveddør mens ulmende rester faller fra flykroppen og ned på rullebanen, mens et annet viser passasjerer som løper langs rullebanen for å unnslippe flammene, skriver The Daily Mail.

En talsmann for Japan Airlines sier til den japanske kringkasteren NHK at alle de 367 passasjerene og 12 besetningsmedlemmene som befant seg om bord på JAL flight 516 Airbus A-350 da eksplosjonen inntraff, ble evakuert fra det havarerte flyet.

Det foreligger ingen offisiell bekreftelse på antall omkomne eller skadde, men en vellykket evakuering av alle passasjerer og besetningsmedlemmer vil være en mirakuløs bragd med tanke på at flyet ble fullstendig utbrent og store deler av flykroppen smeltet bort.

Foto: NTV via AP

Bilder fra ulykkesstedet viser hvordan passasjerens rømningssklie som stikker ut fra en av flyets dører, ble antent mens flere flammer brant inne i kabinen, og flyets skrog ble senere delt i to, så omfattende var skadene.

Japanese Airlines-flyet hadde fløyet fra Shin Chitose-flyplassen i Japan og var i ferd med å lande på Haneda-flyplassen da katastrofen inntraff.

I mellomtiden bekreftet en tjenestemann i kystvakten at et kystvaktfly var involvert i hendelsen, og NHK rapporterte at ett besetningsmedlem hadde unnsluppet flyet, mens fem andre fortsatt var savnet.

Nyhetsbyrået Jiji meldte at kystvaktflyet var på vei for å hjelpe til med redningsarbeidet etter det kraftige jordskjelvet i det sentrale Japan på nyttårsdagen.

En tjenestemann fra kystvakten på Haneda flyplass, en av verdens travleste, sa at de var i ferd med å «sjekke detaljer» om den rapporterte kollisjonen, og at de i første omgang ikke kunne bekrefte hva som hadde skjedd.

– Det er ikke klart om det var en kollisjon. Men det er sikkert at vårt fly er involvert, sa han til AFP.

Men en annen talsmann sa til japanske medier at deres MA-722-fly, et Bombardier Dash-8, kan ha kollidert med JAL-flyet på rullebanen.

Japan Airlines opplyser at passasjerflyet enten kolliderte med det andre flyet på rullebanen eller en taksebane etter at det landet, melder Kyodo.

Foto: Kyodo News via AP

TV-opptak viste flammer som slo ut av vinduene og flyets nese på bakken mens redningsarbeiderne sprøytet det med flere vannslanger. Det lå også brennende vrakrester på rullebanen.

Departementet for land, infrastruktur, transport og turisme opplyser at de undersøker hendelsen, opplyser Kyodo.

Mer enn 70 brannbiler ble sendt til stedet for å slukke det rasende infernoet, rapporterte NHK.

Vidvinkelbilder fra ulykkesstedet viser at en stor del av rullebanen er dekket av flammer, og at store deler av asfalten er dekket av vrakrester.

Samtidig viser bilder fra innsiden av flyet hvordan kabinen fylles med tykk røyk.

Svenske Anton Deibe (17), som var passasjer på Japan Airlines-flyet, forteller til Aftonbladet at «hele kabinen ble fylt med røyk i løpet av noen minutter. Vi kastet oss ned på gulvet. Så ble nøddørene åpnet, og vi kastet oss mot dem».

– Røyken i kabinen stinket som faen. Det var et helvete. Vi aner ikke hvor vi skal, så vi bare løper ut i terrenget. Det var kaos, legger Deibe, som reiste sammen med foreldrene og søsteren sin, til.

Haneda er en av de travleste flyplassene i Japan, og mange reiser over nyttårshelgen. Alle rullebanene ble stengt etter ulykken, noe som førte til at flere titalls andre fly ble omdirigert.

Japan har ikke opplevd en alvorlig kommersiell luftfartsulykke på flere tiår.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.