Forsvaret viser frem sine nye F-35 jagerfly på Rygge militære flyplass i Østfold i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

I 2019 identifiserte norske jagerfly 83 russiske fly utenfor norskekysten. I 2020 er tallet overgått allerede i september, melder Nationen.

I helgen ble fly nummer 84 identifisert, bekrefter Forsvarets hovedkvarter (FOH) overfor avisa.

Major Brynjar Stordal opplyser at det skjedde under utrykning nummer 41, som en del av Natos alarmberedskap (QRA).

– Det er ikke nytt at fly som dette legger ut på langtur i våre nærområder, men det er ikke veldig vanlig at de har tokt som varer såpass lenge og trekker så langt vest og sør, skriver Stordal i en epost til Nationen.

I fjor måtte forsvaret rykke ut på kort varsel 38 ganger mot russiske fly langs norskekysten. Flyene det var snakk om i helgen, var to strategiske bombefly av typen TU-142. Flyet ble identifisert av norske F-16 fra Bodø som rutinemessig var i internasjonalt luftrom over havområdene vest av Norge.

Stordal påpeker at dette er noe Russland har full anledning til, så lenge de holder seg i internasjonalt luftrom.

Selv om antallet utrykninger og identifiseringer er høyere enn fjoråret, er det fremdeles ennå langt færre enn i 2018, da det ble gjort 57 såkalte scrambles og 100 identifiseringer, ifølge Nationen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.