Petter Stordalen. Tegning: Karine Haaland

EAT-dietten til det nå separerte ekteparet Petter og Gunhild Stordalen «vil føre til avvikling av store deler av norsk landbruk», skriver forskning.no.

Kjendisekteparet Stordalen lanserte i 2013 den såkalte EAT-dietten gjennom sin EAT-foundation i samarbeid med tidsskriftet Lancet. Tanken bak var å forandre det globale systemet for matproduksjon for å sikre den voksende befolkningen tilgang til sunn, næringsrik mat produsert på en bærekraftig måte.

Laila Aass ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås utenfor Oslo har analysert dietten, og de viktigste konklusjonene i hennes analyse er mandag gjengitt på forskning.no:

Store områder i landet der grasproduksjon dominerer, vil gå ut av drift, og forutsetningen for å drive landbruk i disse områdene blir borte, ifølge analysen fra NMBU. For landbruket er ofte en hjørnestein i lokalsamfunn. Nedlegging vil gi ringvirkninger. Det vil bety fraflytting fra langt mer enn bare gårdsbrukene.

«Avvikling av store deler av norsk landbruk» er forskning.nos beskrivelse. Undertitlene i saken forteller enda mer:

  • Selvforsyningsgraden vil synke
  • 60 prosent av norsk landbruksareal legges ned
  • Husdyrene våre blir nesten borte
  • Vil også legge kornareal brakk

Urealistiske forbehold

Mellomtittelen er også hentet fra forskning.no. Avsnittet fortjener å bli gjengitt in extenso:

For å innføre EAT-dietten globalt, er fri handel mellom alle verdens land en forutsetning. Likeså politisk enighet om dietten i alle verdens hjørner, og et velfungerende globalt matsystem.

For å kunne gjennomføre EAT-kommisjonens intensjoner, må det til en sterk politisk styring av hva vi skal spise og hva landbruket i Norge ikke lenger skal produsere av mat til befolkningen.

Kommende klimautfordringer er tema i EAT-rapporten, men klimautfordringer vi allerede står ovenfor og ikke vil kunne unngå, er ikke tatt i betraktning. Klimautfordringer som kan endre produksjonsgrunnlaget til dietten og muligheten til å dyrke den maten verden skal føs på.

Hvordan man skal kunne få en slik rasering av norsk landbruk til å bidra til å redde verden fra befolkningsøkningen, må man kanskje være millionær for å forstå?

EAT-dietten vil føre til avvikling av store deler av norsk landbruk

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂