Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum med klare meninger i innslag på TV2.

Den såkalte Klimakur 2030 ble nylig fremlagt. Her foreslås en rad av drastiske tiltak og påfunn som skal gjøre Norge til «en ledende nasjon» (selvsagt) innen klima. Noen synes dette er latterlig. Men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ler ikke. Han freser av sinne.

Regjeringen og diverse krakilske pressgrupper har en livsfjern drøm om at Norge skal innta plassen som et slags «klimafyrtårn» i verden. Et land med mindre enn én promille av verdens befolkning skal lede an, de andre skal dilte etter.

Flosklene, de naive drømmene og de utopiske visjonene omkring dette står i kø. Det er nesten komisk.

Store land som Kina, Russland, India, USA, Brasil, Japan osv. skal da visstnok følge Norges eksempel. De skal uten videre oppgi sine nåværende planer om utbygging av energisektoren, industrien, samferdselen osv. i sine land, og de skal være villige til å rasere velferden for sine befolkninger. For dét har jo Norge gått foran og gjennomført på en så forbilledlig måte.

I den absurde forestillingsverden en del politikere og andre befinner seg, er Norge «verdens viktigste land». Det er ingen grenser for hva vi kan klare å få andre til å gjøre, bare vi først gjør det selv. «Look to Norway».

Med rapporten «Klimakur 2030» er Norges mange «tiltak» nedfelt. Dette kommer til uttrykk i et blytungt manifest på ufattelige 1200 sider. Der forklares det hva vårt land bare MÅ gjøre for at dommedag kan unngås.

Det hele er et sammensurium av tåketale og babbel som får en til å måpe. Ja, så komplett uforståelig er det blitt at Nettavisen nylig laget en større artikkel om hva slags svada dette er.

«Staten har skrevet 1200 sider om at du må endre livet ditt – men innholdet er nesten umulig å forstå», skriver Nettavisen.

Hvor mange offentlige årsverk i ulike statlige direktorater og hvor mange skattekroner som er gått med til å produsere et slikt makkverk, kan man bare gjette seg til.

«Klimakur 2030» inneholder en oversikt over til dels drastiske klimapåfunn for ulike sektorer av samfunnet. Blant annet har man tatt for seg landbruket, der det tas til orde for grep som minner om en massakre på en hel næring. Det skal kuttes brutalt, noe som er omtalt blant annet i Nationen.

Konkret er det foreslått at Norges landbruksareal reduseres med 10 % (1 million dekar). I stor grad vil det være melkebøndene som rammes. Man forsøker å innbille seg selv og andre at dette skal ha noen som helst betydning for verdens klima.

I et innslag i TV2-nyhetene 9. februar ble det satt søkelys på denne «klimamotiverte» nedbyggingen av landbruket. I den forbindelse ble Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum intervjuet.

Han er ikke nådig i sin dom over «kuren» og dem som står bak den. Han er mildt sagt oppgitt over det som blir servert:

– Fullstendig galskap, sier en sint Vedum om forslaget.

Han konkretiserer hva det vil si å kutte ut 1 million dekar landbruksareal:

– Det er alt arealet i Hordaland og Sogn og Fjordane til sammen. Det går ikke an, sier han til TV2.

Han mener Norge kommer til å trenge mer mat i fremtiden, ikke mindre. Derfor ser han ikke logikken i å bygge ned landets egen matproduksjon. Han tror ikke det blir bedre klima av det. Vi blir bare mer sårbare for endringer ute i verden.

– Vi trenger evne til å produsere egen mat til egen befolkning, sier han.

I samme innslag i TV2 kan, overraskende nok, landbruksminister Olaug Bollestad fra KrF forsikre om at heller ikke regjeringen ønsker å fjerne landbruksareal. Det som står i klimakur-manifestet om dette, er ifølge henne kun forslag man enda ikke har vedtatt.

Jaha?

 

Med tanke på at den fremlagte klimakuren nærmest blir hyllet som religiøse skrifter av Venstre og Høyre, er det vel tvilsomt om Bollestads versjon av dette har særlig støtte i regjeringen.

Men hun liker neppe tanken på å stå frem med rene slakte-planer overfor den landbruksnæringen hun som minister har ansvaret for.

De foreslåtte (planlagte) nedskjæringene kan trolig stille og rolig gjennomføres på et senere tidspunkt, pent innpakket i fraser om «helhetstenkning og ansvar» osv., slik det gjøres med så mye annet innen «klimapolitikken». Begrunnet med pjatt om en påstått klimakrise bygges samfunnet og velferden ned, bit for bit.

I det store og hele er «Klimakur 2030» først og fremst et eksempel på uvettig bruk av offentlige ressurser, et luftslott man neppe har sett maken til.

Hvis man overhodet kan se noe positivt komme ut av dette nesten ubegripelige lavmålet av et offentlig dokument, så må det være at det kan bidra til å føre noenlunde «klima-edruelige» og voksne partier som Senterpartiet og FrP nærmere hverandre.

Det blir stadig tydeligere at de i realpolitikken har mer til felles enn det som skiller dem.

Men det begynner å haste. I 2021 skal det velges en ny regjering.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.