Kyr på sæterbeite i Østerdalen. Foto: Geir Furuseth

Senterpartiets Sandra Borch tente på alle pluggene da hun onsdag morgen møtte Arild Hermstad fra MdG til debatt i Politisk kvarter på NRK. Landbruksminister Olaug Pollestad (KrF) slapp å møte de to, og unngikk så godt hun kunne å ta stilling i den absurde debatten om det er slik at norske kyrs promping skader verdens klima.

Sandra Borch fnyste av hele debatten, og siden hun ikke fikk snakke direkte til den sittende landbruksministeren, tok hun i stedet for seg sin mulige, fremtidige regjeringspartner fra MdG, Arild Hermstad.

– Nordmenn bør være bevisste på å velge norsk kjøtt. Denne debatten er en fullstendig avsporing. Norge produserer verdens reneste og mest klimavennlige mat, sier hun.

Hun mener MDG unnlater å ta opp en viktig del av rapporten som sier at Norge vil ha vanskeligheter med å gå over til plantebasert jordbruk.

– Jeg mener vi bør fortsette å produsere kjøtt med stolthet, og vil utfordre regjeringen til å komme med et forslag til omstilling, sier Borch.

Avfolkningen kommer

Veganerne og deres venner i MdG vet vi hva mener, men hva regjeringens landbruksminister Olaug Pollestad fra olje- og landbruksfylket Rogaland mener var verre å forstå seg på. Hun slet med å forklare hvordan Norge skal klare å produsere 60-70% mer mat innen 2050, samtidig som regjeringens egen «Klimakur» vil at landbruket skal ta «sin andel av nødvendige klimakutt innen 2030».

Som NRK selv påpeker i sin nettsak, vil konsekvensene av det reduserte kjøttforbruket som skisseres i «Klimakur» være 5000 færre årsverk i landbruket ,og en reduksjon på 10 prosent av landbruksarealet i Norge.

– Vi ønsker et landbruk i hele landet. Vi ønsker å bruke de norske ressursene, og det handler om hvordan vi kan få landbruket til å slippe ut mindre klimafarlige gasser og samtidig produsere mat forbrukerne skal og kan bruke. Jeg mener rapporten har for lite fokus på hva landbruket kan bidra med, sier Bollestad til NRK.

‘For lite fokus på…’ Jo takk, jammen sa jeg svensk smør. For med dagens klimapolitiske klima ligger det an til at vi må over kjølen for å sikre oss slike råvarer. Landbruket i Norge skal bygges ned, distrikts-Norge skal avfolkes etter modell fra de svenske gläsbygdene.

Vanskelig jobb

Bollestad er en av regjeringens to statsråder som har erfaring fra praktisk arbeid (hun er utdannet sykepleier og har mer enn 20 års reell arbeidserfaring fra helsesektoren), og har nå fått den utakknemlige jobben med å forsvare sine klimagalskapen som også Regjeringen er hardt smittet av, jfr forrige ukes fremlegging av dens «Klimakur 2030».

Etter DAB-fadesen vet jeg ikke hvor mange som fortsatt lytter til Politisk kvarter på NRK, men som journalist må en nesten ha det med seg. Dagens sending (podkast herkunne like gjerne vært skrevet av Samuel Beckett, for den minnet ikke så rent lite om klassikeren «Mens vi venter på Godot«.

Becketts klassiker fra 1953, der han berører spørsmål som: «Kan egentlig mennesker konversere så de forstår hverandre?» og «Hva betyr ordene?» er spørsmål som går rett inn i den norske politiske skinndebatten.

Akk, jeg minnes hva gode, gamle Per Borten sa, en gang i forrige århundre:

En bør vel kjøp sæ traktor, for å komme i kontakt med grasrota!

Globalister forstår ikke slikt.

Les også: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.