Arild Hermstad, MDG fortsetter sin krig mot norske matvaner, mot norsk landbruk og mot sunn fornuft. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

MDG kjører på i sitt arbeid for å bekjempe kjøtt og «snikveganisere» det norske samfunnet. Nå vil de skrote godkjente skolebøker som Matprat har skrevet for barn og unge. Disse bøkene inneholder nemlig oppskrifter med kjøtt. – Ordningen er et gufs fra fortiden, sier Arild Hermstad i MDG.  Han ser ikke at han selv og hans parti er et vemmelig gufs fra totalitære regimer.

 

Ifølge regjeringens Klimakur-rapport er det ett klimatiltak for utslippskutt som er billigst og mest effektivt i Norge: Å få nordmenn til å kutte ned på kjøttspisingen. Dette skriver VG.

Det er ikke et mål at alle skal bli vegetarianere, men vi må bli flinkere til å spise mer fisk og grønt i tråd med de offentlige kostholdsrådene. Eller så får du en vakker dag Direktoratet for riktig kosthold på døren.

Men når Opplysningskontoret for Egg og Kjøtt (OEK) – bedre kjent under Matprat.no – får 79 millioner kroner i året fra bøndene for å fremme norsk kjøtt og egg gjennom blant annet å utgi gratis pensumbøker for fag i barne- og ungdomsskoler, går det i ball for MDG-Hermstad.

– Vi må skrote denne ordningen som har som mål å få folk til å kjøpe mer kjøtt, når det vi trenger er å få ned kjøttforbruket i Norge, sier Arild Hermstad, talsperson i Miljøpartiet de Grønne (MDG). […]

– Opplysningskontoret er et gufs fra fortiden, som vi snarest må kvitte oss med, sier Hermstad.

Hermstad er særlig kritisk til at Matprat har gått inn for å nå fram til barn og unge og har absolutt et poeng i at skolen skal være en reklamefri sone. Produkter for klær, skjønnhetspleie og botox hører selvsagt ikke hjemme i en skolehverdag.

Men hva med ordinær mat som menneskeheten har spist siden tidenes morgen? Hvor setter Hermstad grensen?

– Skolen skal være en reklamefri sone, da bør det i hvert fall ikke tillates at det kommer inn kommersielle aktører som utelukkende har som formål å selge de produktene som kjøttindustrien står bak, sier Hermstad.

– Skolebøkene er godkjent for opplæring. Har du undersøkt om de virkelig gir dårligere råd enn kostholdsrådene?

– Jeg synes at bøkene har blitt bedre enn de var for noen år siden, men hele tankegangen er feil. OEK sitt mandat er å bidra til omsetning av norskprodusert kjøtt. Det synes jeg er et mandat som ikke har noen plass i den norske skolen, sier MDG-politikeren.

Hermstad understreker at det ikke er produktet Matprat.no og jobben de ansatte gjør han kritiserer.

– Dette er ikke Matprat sin feil, men et politisk ønske vi har i Norge, der vi har en matminister som forsøker å gjøre det til en borgerplikt at nordmenn må spise kjøtt, sier MDG-politikeren.

En voksende befolkning og ønsket om mer kortreist mat krever at norske bønder produserer mer i Norge, sier kommunikasjonssjef Marthe Helene Bogerud i Matprat.

– Det vi har absolutt best forutsetning for å produsere i Norge, er kjøtt fra drøvtyggere som lam og ku. Vi må kutte klimagassutslippene, men vi må ikke kutte dem på en måte som går utover vår evne til å produsere mat her i Norge, sier kommunikasjonssjefen.

Lærebøkene Matopedia er laget i tråd med kunnskapsløftet, sier Bogerud. Hun avviser at det er skjult markedsføring overfor barn.

– Det fremgår tydelig at det er Opplysningskontoret for egg og kjøtt som står bak læreverket, men Matopedia inneholder ikke reklame mot barn. Læreverket er ikke laget for å fremme egg og kjøtt spesielt, men omfatter et vidt spekter av råvarer og oppskrifter med utgangspunkt i de norske kostrådene, sier Bogerud.

Fanatisme kommer i mange former og farger. I dag er den grønn.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.