I en kommentar går Nettavisens sjefredaktør hardt ut mot landbruksminister og sauebonde Sandra Borch (Sp).

«Norske bønder og Senterpartiets statsråd kan ikke melde seg ut av verden og bruke milliarder av skattebetalernes penger til å subsidiere rødt kjøtt», skriver Stavrum.

Han mener at partene i jordbruksoppgjøret har interesse av å feie et tema under teppet: Det klare rådet fra kostholdseksperter om å kutte forbruket av rødt kjøtt og spesielt prosessert rødt kjøtt til et minimum.

– Jeg har ikke noen ambisjon om å redusere etterspørselen etter norsk kjøtt, sier Borch til Aftenposten.

«Med en Sp-statsråd som selv kommer fra en sauegård, blir det bukken til havresekken og bønder på alle sider av bordet», mener Stavrum.

Sjefredaktøren gjør et poeng ut av at skattebetalerne blir de som må lide.

«Resultatet kan bli at skattebetalerne må ut med milliarder for å subsidiere matproduksjon som er negativ for folkehelsen, klimaet og miljøet», skriver Stavrum.

Nye kostholdsråd fra forskere anbefaler nordmenn å spise langt mindre enn 350 gram rødt kjøtt i uken, både av helsemessige årsaker og for å beskytte klima og miljø.

Forskere mener folk vil spise mindre kjøtt hvis de utvider sine smaksopplevelser

Men verken Stavrum eller forskere gjør inntrykk på Senterpartiets statsråd.

– Å komme med råd om hvor mange gram kjøtt du skal spise i løpet av en uke, det er med på å polarisere debatten veldig, mener Borch.

Leder i Innlandet Bondelag, Elisabeth Gjems, er også lei av alt klimapratet.

– Melkebønder, ammekubønder og sauebønder blir både lei seg og sinte over å få stempelet som klimaversting. I kombinasjon med dårlig økonomi ser vi at mange dras mot apati. Det går ut over både humør, helse og psyke, sier fylkeslederen.

Men Stavrum har svar på hva han mener bøndene bør gjøre.

«Hvis ekspertene og forskningen sier at vi må spise mindre rødt kjøtt, så må kjøttbøndene komme videre fra sin apati, dårlige humør og psyke og tenke nytt.»

Nettavisens sjefredaktør avslutter med å si at all motstand er nytteløs.

«Nye milliarder til kjøttproduksjon er kortsiktig og gjør bare at omleggingen som kommer blir tyngre. Med de klimaforpliktelsene Norge og det norske landbruket frivillig har påtatt seg, er det på høy tid å legge om kursen.»


Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.