– Det er bare i Norge vi krangler om kostholdsrådene.

Det sier professor i ernæring fra Universitetet i Oslo, Rune Blomhoff, som ledet arbeidet med de nye nordiske kostholdsrådene som flere hundre forskere var med på, skriver Forskning.no.

– Det ble rabalder i Norge. I Sverige diskuterte de dette bare i et par uker, mens det i Finland, Danmark, Island og de baltiske landene ikke ble diskusjon i det hele tatt, sier Rune Blomhoff.

Ifølge professoren er det altså kun nordmenn som er vanskelige, og ikke godtar det han mener alle andre gjør.

– Det er en særnorsk debatt, mener han.

De nye anbefalingene går ut på at vi skal spise mye grønnsaker, frukt, belgfrukter, poteter og fullkorn. Vi bør også spise mer nøtter og fisk, mens inntaket av melk, yoghurt, ost og hvitt kjøtt bør være moderat.

Vi skal spise så lite som mulig av mat med mye fett, salt og sukker og minst mulig bearbeidet kjøtt, som pølser, hamburgere og kjøttkaker. Vi bør ikke drikke alkohol. Og det som har vakt mest debatt: Nå bør vi ikke spise mer enn 350 gram rødt kjøtt i uka.

Illustrasjonsbilde: Pixabay

Noen oppfatter rådene som en moralsk pekefinger, andre peker på det unorske i den anbefalte maten, mens andre igjen tviler på vitenskapen bak rådene.

– Vi har gode helsemessige grunner til å spise mindre rødt kjøtt. I butikkene våre skal vi hjelpe kundene til å ta de riktige valgene, sa Ingvill Måkestad Bovim fra Reitan Retail, som eier Rema 1000, Narvesen og 7Eleven, under Arendals uken 2023.

– Dessuten blir middagene billigere med linser, bønner og grønnsaksburgere enn kjøttprodukter, sa hun.

Helsedirektoratet insisterer på at de vet hva som er best for deg.

– Alle skal være trygge på at når vi kommer med råd til den norske befolkningen, er det basert på den best tilgjengelige dokumentasjonen som finnes. Det har vi fått nå i den nordiske rapporten, sa direktør Linda Granlund fra Helsedirektoratet under Arendals uken.

Nye nordiske kostråd: Alle bør hovedsakelig spise plantebasert

Professoren fulgte opp:

– Vi har gjort analyser på mange, mange tusen internasjonale tilfeller, og vi ser at det er styrket evidens for at rødt kjøtt øker risikoen for tarmkreft. Det gjelder både rent og bearbeidet rødt kjøtt. Jo høyere inntak, jo høyere risiko for sykdom, sa Blomhoff på et annet møte i Arendal.

Kjell Rakkenes fra egg- og kjøttprodusenten Nortura savner imidlertid fokus på de positive helseeffektene ved kjøtt.

– Vi mener kjøtt og egg er bra for kroppen og at de har en selvsagt plass i et variert kosthold. Norsk kjøtt er verdens beste, og vi trenger næringsstoffene, sier Rakkenes til forskning.no. Han deltok også på et av møtene i Arendal.

– Nortura skal se på fagligheten i den nordiske rapporten. Vi mener det bør sjekkes vitenskapelig om den holder vann, om sammenstillingen av data og tall er relevante. Vi har vært kritiske til hva slags data de samler inn, sier Rakkenes.

Linda Granlund fra Helsedirektoratet understreket at kostrådene verken er forskrift eller lov:

– Vi har 12 kostråd i dag, men de blir jo ikke fulgt av alle. Vi skulle ønske at flere spiste helt i tråd med kostrådene, for det ville vært bra for folkehelsen, samfunnskostnadene og for hver enkelt av oss. Men jeg kan ikke true noen til å følge dem, avslutter Granlund.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag!

 

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.