Mage-tarmforbundet har startet et opprop de kaller «Matbrølet», som har som mål å få en reduksjon i inntaket av ultraprosessert mat inn i de nye nasjonale kostholdsrådene.

– Forskningen som knytter ultraprosessert mat til tarmsykdommer og andre sykdommer, vokser og vokser. Samtidig opplever vi at norske helsemyndigheter er for passive. Dette er sykdommer som medfører store personlige lidelser og samfunnsmessige kostnader. Vi må gjøre alt vi kan for å forebygge, og her spiller de nasjonale kostrådene en viktig rolle, sier generalsekretær i Mage-tarmforbundet, Mads Johansson til NRK.

Mage-tarmforbundet har fått med seg Bare Bra Barnemat, Norsk Cøliakiforening, Landsforeningen for Overvektige, Norlico og Barnematbyen på oppropet.

Ultrabearbeidet mat går gjennom flere industrielle prosesser. De inneholder ofte farger, emulgatorer, smaker og andre tilsetningsstoffer. Disse produktene har også en tendens til å inneholde mye sukker, fett og salt, men lite vitaminer og fiber.

Noen mener inntak av denne maten kan føre til en rekke alvorlige sykdommer, mens andre mener at årsakssammenhengen ikke er godt nok dokumentert.

Helsedirektoratet er en av tvilerne.

– Det viktigste når man skal se på om et produkt er sunt eller ikke, er å se på blant annet hvor mye mettet fett, sukker og salt det inneholder. Og det er gode måter å gjøre dette på uten å begynne med en ny inndeling som skal si hvor prosessert et produkt er, sier divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund.

– Seigmenn og grovbrød kommer for eksempel i samme kategori på grunn av at de begge er bearbeidet, og det blir en litt rar sammenblanding. Det er det vanskelig å gi gode kostholdsråd ut ifra, avslutter hun.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.