Hvis du trodde du skulle kose deg med god mat i påsken, så sier vitenskapen at sjansen for at du da får kreft, er langt mer sannsynlig.

Det er nemlig slik at bearbeidet kjøtt, som er kjøttprodukter som pålegg, pølser, kjøttkaker, pateer o.l., både av rødt kjøtt, kylling og kalkun, som du finner i alle butikker, er farlig å spise.

«Det finnes sterke vitenskapelige bevis for at slike produkter, også i små mengder, øker risiko for kreft», hevder World Cancer Research Fund.

«Det er ikke bare storfe, svin og sau som er kreftfremkallende. Også kylling pølser, kylling nuggets, kylling pålegg, kylling pateer o.l. produkter laget av kylling er kreftfremkallende. Mesteparten av slike produkter bearbeides/konserveres ved å tilsette salt og/eller natriumnitrat eller natrium-nitritt, eller er røykt», skriver helseogmat.net.

Det betyr i praksis at alle ferdigprodukter av både rødt og hvitt kjøtt som finnes i butikker er kreftfremkallende, som pålegg – både salami, mager skinke og kylling pålegg, pølser, leverpostei, kjøttkaker osv, samt rå kjøttdeig hvis den er tilsatt salt.

Brusdrikkere har mye større risiko for hjerte- og karsykdom

En lege og en ernæringsekspert skriver derfor i en kronikk i forskning.no, at du bør gå over til plantebaserte kjøtterstatninger.

De viser til en omfattende studie publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet, hvor det viste seg at noen undergrupper av ultraprosessert mat var mer skadelige enn andre.

Det skadelige var hovedsakelig animalske produkter og brus med kunstig eller naturlig sukker. Derimot var det ikke tegn til skadelige helseeffekter forbundet med for eksempel ultraprosesserte frokostblandinger, brød eller plantebaserte erstatninger for kjøtt og meieri.

Mattilsynet analyserte i 2022, i samarbeid med Havforskningsinstituttet 25 av de mest solgte plantebaserte middagsprodukter og drikker/melkeerstatninger.

De konkluderte med at det er lite uønskede stoffer i slike produkter og at de inneholder omtrent like mye protein som i tilsvarende kjøttprodukter, litt mindre fett og mer fiber.

«Det i seg selv gjør det verdt å legge om kostholdet til mer plantemat, selv med innslag av bearbeidede produkter en gang iblant», avslutter artikkelforfatterne.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.