Profesjonelle smaksdommere på matforskningsinstituttet arbeider i det som heter sensorikkpanelet.

Begrepet sensorisk handler om inntrykk og informasjon som hjernen får gjennom sansene. Hos disse ekspertene handler sensorikk om mat. De beskriver ikke bare hvordan maten smaker, men også hvordan den oppleves i munnen.

Dette vil forskere nå bruke i sin søken etter å få norske forbrukere til å spise mindre kjøtt, skriver Forskning.no.

Det viser seg nemlig at de produktene som ligner mest på kjøtt, ikke er de produktene som folk liker best. Nofima har også latt forbrukerne prøvesmake.

– Den best likte burgeren ligger langt unna kjøttproduktene. Den baserer seg på grønnsaker, er panert og ligger langt unna en storfeburger, forteller prosjektleder og sensoriker Solveig Nersten.

Tross massivt press om å kutte i kjøttforbruk, spiser nordmenn mer kjøtt enn noen gang

Forsker ved Nofima, Paula Varela-Tomasco, mener sanseopplevelse kan bli et nyttig grep for å få folk til å velge andre produkter enn melk og kjøtt.

– Profilen er fullstendig forskjellig. Den prøver ikke å imitere kjøtt. Den kan bli brukt til det samme, men smaker ikke likt. Kanskje den ser mer naturlig ut for forbrukeren. Det er dette vi prøver å forstå. Denne jakten etter å imitere dyrebaserte produkter er ikke nødvendigvis den eneste måten å få folk til å spise mindre kjøtt på, mener Varela-Tomasco.

Hun mener at norske forbrukere vil at ting skal være enkle og raske.

– Det som er viktig for mange norske forbrukere, er at det er enkelt. Det skal gå fort, og de skal bruke de nye produktene på samme måte som de alltid har brukt de produktene de er vant til, forklarer Varela-Tomasco.

Varela-Tomasco og Nersten jobber iherdig for å få folk til å forandre matvanene sine.

– Vi kartlegger forskjellene mellom forskjellig plantebasert mat og drikke og produktene som de prøver å imitere. Tidligere forskning viser at smak og tekstur er hovedhindringene for at flere skal spise og drikke disse produktene, sier Varela-Tomasco.

I prosjektet VOM – Virkemidler for omstilling av matsystemet samarbeider Nofima-forskerne med flere partnere for å prøve å få folk til å spise mer plantebasert, basert på norske råvarer.

– Vi fokuserer på sensorikken, mens andre partnere ser på for eksempel politikken og andre hindere, sier Paula Varela-Tomasco.


Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.