Grillsesongen nærmer seg, og kjøttglade nordmenn gleder seg vilt.

Det vil nærmere 400 internasjonale forskere innen helse, miljø og ernæring, sette en stopper for, skriver NRK.

Den fellesnordiske ekspertgruppen mener at vi av hensyn til miljøet bør spise langt mindre enn 350 gram rødt kjøtt i uken. Og de går enda lenger, og hevder at å spise mer, også er helsefarlig.

– I vitenskapelig litteratur er det stor enighet om at en dreining av kostholdet til et mer plantebasert kosthold, og mindre animalske matvarer, vil være veldig bra for helsen, sier prosjektleder for NNR2023, Rune Blomhoff.

I tillegg forteller Blomhoff at mindre kjøtt er bra for miljøet.

– Et mindre kjøttforbruk vil også bidra til å løse klima- og miljøutfordringene.

Men to norske forskere og Senterpartiet er uenige.

For Senterpartiet og mat- og landbruksminister Sandra Borch er det uaktuelt å begrense kjøttproduksjonen i Norge.

– Jeg har ikke noen ambisjon om å redusere etterspørselen etter norsk kjøtt, sier Borch.

Nettavisens Gunnar Stavrum hevder rødt kjøtt er helsefarlig

Blomhoff sier responsen fra mat- og landbruksminister Sandra Borch er overraskende, og mener Norge skiller seg ut.

– De nordiske ministrene har gitt oss et oppdrag, og så sier hun at hun ikke vil høre på konklusjonene i rapporten, sier professoren, og viser til kontrasten med de andre nordiske landene:

– Vi får veldig mange positive kommentarer i høringen som nå pågår. Motstanden mot å redusere inntak av kjøtt er nesten uten unntak reist fra norsk side. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at politikere forsøker å uttale seg om en rent vitenskapelig rapport, før den er ferdig, sier han, og sikter til kostholdsrådene fra den fellesnordiske ekspertgruppen, kjent som NNR2023, som nå er nå ute på høring.

To norske forskere trakk seg fra forskningsprosjektet NNR2023.

Audun Korsæth og Arne Bardalen fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) mente det vitenskapelige nivået var for lavt, og ville ikke ha navnet sitt på produktet.

– Vurderingene er ikke godt nok tilpasset til de forholdene vi har her i de nordiske landene når det gjelder matproduksjon. Så er det også brukt metodikk som vi er kritiske til, sier Korsæth.

– Man har kun lagt frem det som er negativt i forbindelse med husdyrproduksjon, og utelatt det som er positivt, som for eksempel mindre tap av plantevernmiddel, mindre erosjon og at det er bedre for biologisk mangfold, sier Korsæth.

Prosjektleder Rune Blomhoff mener Korsæth og Bardalen har misforstått.

– De kritiserer oss for å ikke gjøre noe som er utenfor vårt mandat, og sier at vi gjør dårlig forskning. Da har de misforstått oppdraget, avslutter han.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.