Forsker på innovasjon i matindustrien på Nofima, Sveinung Grimsby, er enig med 400 forskere som etter studier på mat har kommet med de nye kostrådene som blir vedtatt i neste uke.

Særlig ett råd har vakt oppmerksomhet; nordmenn skal nå kun spise 350 gram rødt kjøtt i uka.

Det betyr at det kun er rom for å spise for eksempel én pølse, to skiver skinke på brødskiva og en middels biff i uka, skriver Forskning.no.

Men nordmenn spiser mer kjøtt enn det. Mye mer.

I 2019 spiste nordmenn nesten en kilo kjøtt i uka, og det ser ikke ut til at det blir mindre kjøttforbruk med årene.

Forsker Sveinung Grimsby mener derfor at det må drastiske tiltak til for å kutte i nordmenns kjøttforbruk. Han mener vi må nærme oss middagstallerkenen vi hadde på 1950-tallet for å kunne oppfylle det nye rådet om kun 350 gram rødt kjøtt i uken.

– Vi har klart det før. I 1955 spiste hver nordmann i snitt 35 kilo kjøtt i året. Det er 20 kilo kjøtt mindre i året enn i dag. Og vi hadde ikke protein-mangel den gang, sier Grimsby.

Forskning: Kjøtt bedrer helsen og bremser aldrings­prosessen

Nylig sa landbruksminister Sandra Borch (Sp) at middag uten kjøtt ikke er middag. det mener Grimsby bare er tull.

– Landbruksministeren er i utakt med dagens matpolitikk. Hjemme hos oss bruker vi 400 gram karbonadedeig til seks personer på tacofredagen. Det er ikke en radikal forandring, sier han.

Forskerne bak de nye kostrådene vil heller ikke at vi erstatter sau, svin og storfe med hvitt kjøtt, som kylling og kalkun.

De mener vi bør spise mer plantebasert kost, som for eksempel erter, bønner og linser, noe som er vanlige ingredienser i vegetarburgere og kjøtterstatninger.

Men det ser ut til at det er liten sjanse for at det vil skje.

Ni av ti nordmenn spiser både kjøtt og fisk. Syv prosent spiser kjøtt sporadisk, mens kun fire prosent ikke spiser kjøtt i det hele tatt, det vil si at de er pescetarianere, vegetarianere eller veganere, ifølge undersøkelsen Ipsos Spisefakta 2022.

Nordmenn må kutte ut fredags-tacoen for å hjelpe til med å nå klimamålene

Sveinung Grimsby tror at både kjøttpris og kjøttskam vil bidra til et lavere inntak av rødt kjøtt.

– Mange kjenner nå på kjøttskam, jeg merker det selv, sier Grimsby.

For første gang blir nå miljø og klima en del av de nye kostrådene. Matindustrien tar bærekraft på alvor, ifølge Sveinung Grimsby.

– De vil være med på det grønne skiftet og tar det kanskje enda mer på alvor enn forbrukerne. Dessuten gjør bedrifter som tenker bærekraft, det bedre, mener han, og legger til:

– Både Tine og Nortura har mange plantebaserte alternativer, og det kommer flere.

I tillegg til den nye anbefalingen om å redusere mengden rødt kjøtt, vil forskerne at vi skal spise så lite prosessert rødt kjøtt som mulig. De anbefaler altså at vi ikke øker forbruket av hvitt kjøtt, men heller spiser mer belgfrukter og mellom 500–800 gram grønnsaker hver dag.

De nye kostrådene er et felles nordisk løft, og de vil legges til grunn for Helsedirektoratets kostråd for Norge.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.