Tallenes tale er klar: Til tross for at stadig flere av oss ønsker å spise mindre kjøtt, går det norske kjøttforbruket oppover.

Ifølge Orklas bærekraftsbarometer oppgir så mange som 27 prosent at de er enten vegetarianere, veganere, pescetarianere eller flexitarianere. Derfor er det noe overraskende at kjøttforbruket fortsetter å øke, skriver Forskersonen.

På tross av stadig større oppmerksomhet rundt det forskere og andre eksperter hevder er de problematiske sidene ved kjøttproduksjon og -forbruk, har ikke dette påvirket statistikken nevneverdig.

Etter en liten nedgang på 2010-tallet, spiste vi i snitt rekordhøye 54,9 kilo kjøtt i 2021. Forbruket av rødt kjøtt økte også med 5 prosent fra året før.

Vestlige land er under et formidabelt press om å kutte i kjøttforbruket på grunn av klimaendringer.

FNs klimapanel trekker frem et skifte til et bærekraftig og sunt kosthold som et viktig tiltak mot klimaendringer. I tillegg anbefaler norske helsemyndigheter å begrense mengden bearbeidet og rødt kjøtt i kostholdet.

Overgangen til fiske- og plantebasert kosthold blir trukket frem som et spesielt effektivt tiltak med tanke på kutt i norske klimautslipp, og omtalt som et «super-vippepunkt» for «massive utslippskutt» på verdensbasis.

Ny studie viser at vi må slutte å spise storfekjøtt, melkeprodukter og ris for å redde klimaet

Norske forskere hevder nordmenn mangler ferdighetene som kreves for å lage fullverdige vegetariske måltider, men den gjennomsnittlige nordmann føler maten mangler noe uten kjøtt.

Ganske få er villig til å bytte ut kjøtt med erstatningsprodukter i det daglige. I mange sosiale sammenhenger er det dessuten lettere å spise kjøtt enn ikke å gjøre det. Småbarnsforeldre lander ofte på kjøtt fordi det er kjapt, billig og enkelt, og barna liker det. Det er heller ikke lett å unngå kjøtt der mat serveres, enten det er snakk om kantiner, bensinstasjoner eller restauranter.

Men forskere hevder at dette kun skyldes at det ikke tilrettelegges tilstrekkelig for å legge om matvanene fra kjøtt til fullgode alternativer.

De skal imidlertid slite kraftig for å få nordmenn til å legge om sine kjøttvaner, da kjøttet over tid har fått en stadig mer sentral rolle i norsk kosthold, i den grad at det blir sett på som det mest naturlige.

Ekspertene i prosjektet «MEATigation: Towards sustainable meat-use in Norwegian food practices for climate mitigation», gir seg ikke, og de hevder:

«Hvorvidt vi noen gang bør slutte helt å spise kjøtt, vil forbli et åpent spørsmål en god stund til. Per i dag er det mer interessant å tenke på hvordan vi kan bedre tilrettelegge for et bærekraftig og næringsrikt kosthold med lavere mengder kjøtt.»


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.