Byrådet i Oslo sender i disse dager ut et nytt «klimatiltak» på høring. Høringsforslaget bærer tittelen «Servere kjøttfri mat i fritidsklubber, AKS og barnehager», og legger opp til å stanse all servering av kjøtt i barnehagene.

Høringsforslaget er ennå ikke å finne på kommunens sider, men er blant annet omtalt av Verdens Gang:

– Vi har tatt mål av oss til å halvere kjøttforbruket i kommunen på grunn av klima og natur – og fordi det er bra å spise mer plantekost, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen fra Miljøpartiet det grønne (MDG).

Han sier dette er en utvidelse nedover i alder: Skolematen kommunen serverer er allerede kjøttfri.

– Vi går nå nedover i alder og vil tilby mer sunn og plantebasert mat i barnehagene, AKS og på fritidsklubbene, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Hellvin Stav (MDG). (VG)

Stav sier også at MDG har full støtte fra sine byrådspartnere i Ap og SV, og at tiltaket også vil være hjelpe de som sliter med høye matpriser:

– Gode matvaner etableres tidlig. Men for de som vil, kan man fortsatt ha med matpakke med pålegg man velger selv, sier Stav.

– Dette er også tiltak for sosial utjevning og inkludering. Det er stadig flere som sliter med å få endene til å møtes og at sunne matvaner henger sammen med inntekts- og utdanningsnivå. (VG)

Dette vil nok kunne få enkelte norske grønnsaksprodusenter som i aller høyeste grad sliter med høye strømpriser til å be om ekstra strømsubsidier fra Byrådets Stortings-kolleger.

Apropos Stortinget, så la oss nevne at nettopp Stortinget satte ned prisene i sin kantine, i mars i 2022.

Ingen overraskelse

Hvorvidt dette forslaget faller velgerne i smak, gjenstår å se, men det bør ikke komme som en overraskelse på noen. Forslaget ble forhåndsvarslet i Aftenposten allerede 3. mars:

Miljøpartiet de grønne (MDG) fikk ved sist kommunevalg gjennomslag for at skolematen i Oslo skal være kjøttfri.

Før neste valg vil et knippe MDG-topper ta det lenger. De vil gjøre maten som serveres i barnehagene gratis og vegetarisk.

– Når du har lite tid, blir det til at en må gjøre ting enkelt. I tillegg har du kanskje presset økonomi. Da blir det fort industrimat og billige kjøttpølser hjemme. Det gjør det ekstra viktig at den maten som serveres i barnehagen er sunn, god og mest mulig plantebasert, sier Sigrid Z. Heiberg, leder i Oslo MDG, og en av initiativtagerne til forslaget. (Aftenposten)

Forslaget faller også inn under Oslo kommunes handlingsplan om forbruk og avfall:

Oslo kommune har som mål i Strategi for bærekraftig og redusert forbruk 2019-2030 å velge bærekraftig mat i egen matservering og innkjøp. Det skal stilles krav om reduksjon av matsvinn og bærekraftig mat i avtaler med eksterne aktører som serverer mat til kommunens ansatte og brukere. Videre er det også et mål at kjøttforbruket skal reduseres, andel frukt, grønt, belgvekster og sesongvarer skal økes, samt at andel økologisk mat skal være minimum 50 prosent av det totale matinnkjøpet.

Oslo-byrådet vil ikke servere kjøtt i barnehager (VG)

Vil gjøre maten i barnehagen vegetarisk og gratis (Aftenposten – betalingsmur)

Les også:

Vegetarmat inneholder antinæringsstoff som hindrer opptak av viktige mineraler

Forskere advarer mot å kutte ut kjøtt fra kostholdet

93 prosent av Oslo-folk spiser kjøtt og fisk. Likevel skal kommunen tvinge på dem vegetarmat

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.