Grillet kjøtt er en sommerfavoritt for mange. Men på Månefestivalen er det kun vegetarmat på menyen. Foto: Vegard Grøtt / NTB

I år kuttes all servering av kjøtt under Månefestivalen i Fredrikstad. Det blir kun plantebaserte alternativer – både for artister og publikum. Reaksjonene er sterke.

Arrangørene av musikk- og kulturfestivalen Månefestivalen forteller på sin hjemmeside  at man «har en tydelig miljøprofil og i år har vi valgt å kun servere vegetarisk mat på våre områder».

Det vil heller ikke være lov for publikum å selv ta med seg mat inneholder kjøtt. Folk som ikke har lyst på vegetarisk mat,  henvises til å oppsøke spisesteder utenfor festivalområdet.

Fredriksstad Blad (betalingsmur) skrev først om saken:

– Det blir masse spennende, god mat, lover festivalsjef Torill Frydenlund.

Når Månefestivalen arrangeres for 21. året på rad, er det med null kjøtt på menyen. Månefestivalen skal nemlig samarbeide med Oslo Vegetarfestival.

– Vi har alltid vært veldig fokusert på å ha en best mulig miljøvennlig festival. Dette er en del av miljøprofilen vår, forklarer hun om valget.

Det gis eksempler på hva folk skal spise, i stedet for burgere, kjøtt og kylling som ellers gjerne serveres på slike arrangementer:

– Vi vil ha seks ulike matutsalg. Det blir meksikansk og indiske crunch wraps, «loaded fries», burger, falafel, hummus og poteter, samt crêpes både som dessert og middag, ramser hun opp.

Men dette påfunnet faller ikke i smak hos alle. Matmagasinet Godt beretter om rasende reaksjoner fra publikum, mot det mange vil oppfatte som et ekstremt, MDG-inspirert tiltak, fjernt fra norsk kultur og mattradisjoner:

I kommentarfeltet til den opprinnelige saken hos Fredriksstad Blad på Facebook er det nå over 1200 kommentarer. Mange er svært kritiske mot kjøtt-kuttet. Meldinger om at de som spiser kjøtt straffes, og at vegetarmat ikke er smakfullt er gjentagende.

Her er noen av kommentarene på Facebook:

«.. galskapen vil ingen ende ta»

«Så trist at folk ikke kan velge selv. Men da er det bare å gå å spise andre steder. Litt tungvint da.»

«Gress er for kuer og kaniner!»

«Man betaler over 1900 kroner for festivalpass, så skal ikke folk som er glad i kjøtt få seg noe å spise på festivalområdet? Fantastisk for restaurantene i Gamlebyen da, som kommer til å selge større mengder mat enn først antatt»

«Syns det burde være en menneskerett å velge hva man skal spise!»

Naturlig nok rykker det ifølge Godt også ut enkelte som forsvarer tiltaket. Det er velkjent at MDG- inspirert klimaaktivisme og totalitær tenkning i den forbindelse, har en del støtte i kultur- og mediekretser:

Andre på sin side roser festivalen for å ha tatt et bevisst grep for både dyr og miljø, og mener at kritikerne burde prøve før de tar til tastaturet.

Dette har også ført til flere kommentarer i Fredriksstad Blad, hvor blant annet «sidrumpa kjøtthuer» blir bedt om å ta seg sammen.

Fra arrangørens side forsikres det om at man har mottatt mye «positiv respons» på det de selv kaller miljøtiltak. Til tross for stor motstand fra publikum er det ingen planer om å gjøre om på planen om kjøttfri festival. Festivalsjefen blir rett og slett «skremt» av at det er så mange som ikke jubler for hennes påfunn:

– Jeg synes kommentarfeltene viser at man er veldig opptatte av seg selv, og at man ikke tenker på helheten, og det synes jeg er veldig skremmende, sier festivalsjef Frydenlund.

OBOS og Fredrikstad kommune er blant hovedsponsorene for festivalen.

Les også: 

Oslo kommunes vegetar-julebord: Fire av fem valgte kjøtt eller fisk

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.