Barn er glad i frukt og grønt. Men kanskje ikke hele tiden? Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I Sverige er man ikke bare opptatt av «mångkultur» og integrasjon. Klimaet er også «jätteviktigt». Nå vil svenskene for alvor bidra til å redde verden fra klimakrisen mange mener de har oppdaget. Og hva er vel da mer effektivt enn at barn på en førskole slutter å spise kjøtt? Da bør jo mye være gjort.

Det er SVT Nyheter som rapporterer om tiltaket som nå er iverksatt ved en skole i byen Umeå, nord i Sverige. Her har man funnet ut man må ta anvar for klimaet, ved å slutte å spise kjøtt.

Derfor skal det heretter bli slutt på at det serveres kjøtt. Det vil si, i første omgang er det kun ved en kommunal skole at tiltaket innføres, nemlig en førskole for barn fra ett års alder og opp til seks år.

De voksne i Umeå skal altså kunne fortsette å spise kjøtt inntil videre. Det er barna som skal «gå foran» og settes på kjøttfri kost.

Nå har neppe særlig mange barn i den alderen særlig reflekterte tanker omkring klimaet på jorda, kjøttkonsum og CO2-utslipp. Men de får likevel den kanskje ikke spesielt velsmakende oppgaven med å «redde jorda» på vegne av politisk korrekte voksne i kommunen.

«Snart är sista köttbullen serverad på förskolan Gitarren. Som första kommunala förskola i Umeå testar man nu en helt köttfri meny. Efter försöksperioden hoppas förskolan att den helt vegetariska matsedeln blir permanent», skriver SVT Nyheter.

Slutt på både kjøttboller, pølser og annen kjøttmat for de små, altså. Ikke nok med det: Disse (stakkars) barna skal påtvinges et fullstendig vegetarisk kosthold. Dermed er det heller ikke så mye som en fiskepinne eller laksebit få. Det blir bønner, kål, erter, selleri og annet grønt vegetar-snadder alle barn jo bare elsker. Kanskje til og med en vegetarburger laget av et eller annet. Namme-nam!

«Idén kom från en av de anställda och har tagits emot med öppna armar från föräldrarna.

«Det har bara varit positiva reaktioner och många är tacksamma» säger Markus Sandström, förskollärare på Gitarren.

Ja, i Sverige har de fleste for lengst lært at det gjelder å være «positive» til alt av politisk korrekte tiltak som kommer på bordet, enten det gjelder flerkultur eller klima. Ellers kan veien til sosial fordømmelse være særdeles kort. Man må ha de rette «verdier».

Foreldrene er så «takknemlige» som bare det, de. Spørsmålet er vel hvor takknemlige barna er, de som er nødt til å proppe i seg den «bærekraftige» vegetarmaten dag ut og dag inn.

 «Barnen har också verkat väldigt intresserade», sier Markus Sandström.

Barn er gjerne interessert i alt som er nytt. Det kan vare et passe langt øyeblikk. Men her har de ikke noe valg, ingen mulighet til å gå tilbake til pizza med skinke. For dette er ikke ment som noe frivillig tilbud. Alle som én, «interessert» eller ikke, er pent nødt til drøvtygge vegetarmat, noe annet serveres ikke.

«På Gitarren finns tre avdelningar med barn mellan ett och sex år. Om två veckor startar projektet och då blir frukost, lunch och mellanmål helt vegetariskt. För den som hellre vill ha kött blir det inga undantag

Den som vill ha vegetarisk mat idag ansöker ju om specialkost, och vi gissade att det omvända skulle gälla nu. Men vi har fått svar från Måltidsservice att det inte kommer att ordnas», sier Markus Sandström.

Ved skolen er man klar over at et slikt tiltak kan være kontroversielt.

«Vi vill vara tydliga med att det inte finns något politiskt i det här. Det här är något vi gör för att vi tror att det har en positiv klimatpåverkan.»

Javisst. Ikke politisk, men bra for klimaet.

I Sverige har kanskje ikke klimarelaterte vedtak som griper inn i hverdag og samfunn noe med politikk å gjøre? En slik definisjon er mildt sagt spesiell (og nokså vanvittig). Men dette problematiseres selvsagt ikke av SVTs velvillig innstilte journalist.

Mye kan tyde på at dette kun er et første steg mot noe som kan bli en realitet også andre steder i kommunen og i landet for øvrig.

«Vid Måltidsservice som ansvarar för maten på förskolor och skolor inom Umeå kommun uppmuntrar man försöket på Gitarren.»

Nettopp, det er noe som prøves ut med tanke på videre innføring. Vi vet jo hvordan det er med «grønne» forsøksprosjekter, det spiller ikke så stor rolle hva folk synes. Det er «vellykket» uansett, slik som for eksempel sykkelveiutprøvingen i Oslo.

Hvor mange år vil det ta før hele Umeå kommune, og deretter resten av Sverige er på obligatorisk vegetar-diett i klimaets ånd?

Hvordan vil dette påfunnet harmonere med kulturen til «de nye svenskene»?

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!