Sakset/Fra hofta

Arkivfoto: David Moir / Reuters / scanpix

Frossenmat-produsenten Findus ønsker å gjøre en innsats for miljøet, og kutter rødt kjøtt fra de ansattes kantiner. Man får heller ikke refundert utgifter til rødt kjøtt dersom man spiser det på tjenestereise. Men å frakte fiskeprodukter tur-retur Kina med båt for videreforedling, det er greit.

Findus-konsernet har hovedkontor i Asker og en fabrikk med ca 120 ansatte i Tønsberg. Det er Tønsbergs Blad (bak mur) som rapporterer om de totalitære tiltakene om å kutte ut rødt kjøtt for alle som jobber i matvarekonsernet. En ansatt kommenterer:

For vår bedrift som er helt avhengig av bøndene, synes jeg dette er et svik mot norsk landbruk. Verden består av mer enn hippe familier i Bærum, Asker og på Oslos vestkant.

Pålegget fra hovedkontoret medfører også at de ansatte ikke får tradisjonell norsk julemat i kantina i desember. Tillitsvalgt hos Findus i Tønsberg, Elisabeth Syversen, forteller at den nye endringen i kantina ikke ble godt mottatt.

– Denne endringen var på ingen måte velkommen, og det er stort sett negativ stemning rundt det.

Hun sier at mange stusser over logikken rundt endringen.

– Alt skal være så bærekraftig om dagen. Men sannheten er at fisken vi produserer blir slaktet i Nord-Norge, så kjørt til Kina med båter hvor den blir behandlet og så tilbake igjen til Norge. Er det mer bærekraftig enn at en okse blir slaktet på en gård i Stokke, for så å bli fraktet til en Meny-butikk her i Vestfold?

– Det blir rett og slett litt tullete i manges øyne, og det er jeg enig i, sier Syversen.

Nå viser det seg at Findus heller ikke refunderer utleggene til mat om de ansatte spise rødt kjøtt på jobbreiser.

– Vi har samme tilbud for alle våre ansatte når det gjelder bespisning i arbeidstiden som dekkes av Findus. Dette er uavhengig om man velger å benytte seg av våre kantiner, eller har behov for mat under jobbreiser, sier regional HR manager i Findus, Cecilie Berggren.

– Hvorfor har dere valgt å gjøre det sånn?

– Findus har også forpliktet seg til å bidra til at vi nordmenn øker konsumet av fisk og grønnsaker med 20% innen 2020, gjennom å signere på Helsemyndighetenes intensjonsavtale. Vi ønsker å etterleve vår egen strategi også for våre ansatte. De som ønsker å kjøpe annen mat står fritt til å gjøre det på egen regning.

En burger i farten er altså på egen regning. Får man halv refusjon for en baguette med ost og skinke, tro?

Forhåndsbestill Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!